30 Mayıs 2012 Çarşamba

KPOP Virüsü: Daha Ne Kadar Yayılacak?

 KPOP... Ne kadar nefret edebileceğiniz şeyler yapsa da, başta sizi "Ne tür bir zırvalıktır bu?" diye düşünmeye sevk etse de bir süre sonra bütün basitliğine, yüzeyselliğine, saçmalığına ve yapmacıklığına rağmen şirinliğe bulanmış karizması, farklı havası ve renklerinin karşı konulmazlığı sizi içine çekebilecek ve bütün ruhunuza yayılabilecek tuhaf hastalık. Sonunda "idolümün elinden zehir olsa içerim" modunda çöllere düşmüş Mecnun misali dolanıp Ferhat gibi dağları delmenize (ya da sizin durumunuzda Türkiye-Kore hattı metro çalışmalarının temelini atmanıza) neden olabilecek kadar etkili hem de. Peki bu yakalananın daha da çok pençesine düşmek istediği hastalık daha ne kadar salgın olarak kalacak?

 Genellikle başta kdramalarla insana çarpan Hallyu Dalgasının artık popüler kültür dünyasının uluslararası güçlerinden biri olduğu yadsınamaz bir gerçek. Ki bu dalgayı daha da ileriye taşıyan en büyük kuvvetlerden biri de kpop. Hatırlarım ilk kpop dinlemeye başladığım zaman (neredeyse 3 yıl öncesi) bilinen sadece birkaç grup vardı hem de sadece birkaç kişi tarafından. Bir atom ile evrenin benzerliği olayını buraya uyarlarsak dünya genelinde özellikle Batı kesiminde durumun çok da farklı olduğunu zannetmiyorum. Ama sonra ne olduysa oldu (bu sürece en azından yeppudaa'da katkım oldu sanırım XD) ve kpopseverler bakteri gibi türedi. Etraf "Ohhh, ....-ah ne kadar sekşiiiii/tatlıııııı/karizmatiiiiik..." yazısının yanına ağlayan, zırlayan, gözleri parlayan ya da bayılıp düşen smileyler koyan fanlarla doldu (Dalga geçmek için söylemiyorum. Tamam biraz dalga geçiyor da olabilirim ama aynı haltı ben de yediğimden hepimizle dalga geçiyorum burada.). Yıllar yılı Batı dünyasında parlak bir çıkış yapmayı uman ve bazı pek de başarılı sayılmayacak denemeler (bknz. Boa ve Se7en) yapmış olan kpop piyasası da olayı körükledi tabi. Yurt dışında düzenlenen ve gayet de ilgi gören fanmeetingler ile konserler, uluslararası fanlara ulaşmak için youtube ve google'la yapılan anlaşmalar, buna bağlı olarak online yayınlanan konserler, ödül törenleri... Peki bu iş daha ne kadar sürecek?

 Öncelikle şunu söylemeliyim: Kpop bütün dünyayı sallıyormuş gibi görünüyor gözüme, çünkü benimkini sallıyor. Oysa sonuçta ben dinlemeye başlamadan önce de oradaydı ve şu anda onsuz ne yapardım diye düşünsem de o zamanlar çok da büyük bir eksikliğini hissetmiyordum. Yani dışarıdan bakıldığında durumun zannettiğimiz kadar aydınlık olduğunu, kpopun bütün dünyayı ele geçirdiğini falan zannetmiyorum. Zaten şöyle bir şey var: Uluslararası fandomlar sosyal medyada bir araya geliyor ve her ne kadar sosyal medya çağımızın en büyük gücü olursa olsun ufacık bir hilesi var: İstersen aynı anda 10 kişi olabilirsin. Kpop dünyası da bu durumu destekliyor zaten, yoksa neden yoksa neden yaptıkları uluslararası anketlerde bir kişinin sınırsız oy hakkı olsun? Amaç sahip oldukları fan sayısını kalabalık göstermekten başka bir şey değil bence. Basit bir örnek daha vereyim: Bir süre önce izlediğim bir SHINee programında (Weekly Idol) SHINee'nin uluslararası bir grup olmasından bahsediyorlardı. Bununla ilgili hazırlanan tanıtım filminde ekrandan birçok ülkenin bayrağı geçti bir ara. Videonun altındaki yorumların büyük çoğunluğunda bayraklar SHINee'nin ziyaret ettiği ülkeler olarak değerlendirilmişti ve yorumları yazan kişiler bundan açıkça etkilenmişti, çünkü bayraklar geçerken SHINee'nin yurt dışı fan meetinglerinden ve konserlerinden bahsediyorlardı. Oysa hayır, hiç de öyle değil. Nereden mi biliyorum? Çünkü bayrakların arasında bizimki de vardı. Ne yani, SHINee üyeleri macera olsun diye kaçak olarak Türkiye'ye geldi, sonra da geri dönüp "Hehehe zamanında yaramazlık yapıp Ege kıyılarında muza binmiştik ama şimdi cici çocuklar olarak fanlarımıza yalan söyleyemeyiz, o yüzden gittiğimiz ülkelerin arasına Türkiye'yi de sıkıştırıverin" mi dedi? Sanmıyorum. Tabi bunda yayın ekibinin ya da SHINee'nin bir suçu yok, çünkü onlar sadece fana sahip oldukları ülkeleri belirtmek için koymuştur o bayrakları. Ama demek istediğim kpop piyasası bazı şeylerin ucunu açık bırakıp böyle yanlış anlaşılmaları destekliyor ve kendini olduğundan daha büyük göstermeye çalışıyor.

 Gene de bu tarz ufak tefek şeyler kpopun uluslararası platformdaki ilerleyişini koca bir yalan haline getirmez çünkü gerçeğin ta kendisi. Bunun en büyük kanıtlarından biri SMTown konserleri. Tamam, gerçekten takıntılı olan ve gruplarını nereye gitseler takip eden bir Uzakdoğulu fan ordusu (çoğunu Japon ve Taylandlılar oluşturuyor) bu konserleri de basmış ama bilet alıp "I love you Sujuuuuu!" diye bağıran sarışın insan sayısı da devasa boyutlarda (Bir de Key'e "üstünü çıkar Keeey!" diye bağıran bir fanboy görülmüş ama bu konu hakkında konuşmak istemiyorum.). Ya da Big Bang'in Amerika'daki çekimlerini adım adım takip edip içeriye sızmayı başaran ve geri kalan fanlara videolar gönderen Johnny'ye ne demeli? (Bu arada gerçek ismi nedir hiçbir fikrim yok XD).

 Peki bu durum daha ne kadar devam edebilir? Kpop bir gün gerçekten Amerikan popunun yerini alabilir mi? Yurt dışından müzik haberleri verdiğini zanneden kanallarımız "Kim Hyun Joong MAMA'da Suzy ile dans etti. Acaba aralarında bir aşk mı alevleniyor?" diye bir haber yapar mı? Ya da Boa 45 tırla ülkemize gelip, giderken de oturduğu klozetin parçalanmasını ister mi? Hmmm... Bana pek ihtimal dahilindeymiş gibi gelmiyor... En azından sonuncusu. Çünkü kpop ne kadar ilerlerse ilerlesin önünde bazı engeller var:

1. Dil Sorunu: İngilizce global dil olarak kabul edildi ve benimsendi, doğru. Artık kimse ne dediğini anlasın ya da anlamasın İngilizce bir şarkı duyduğunda yadırgamıyor. Ama Korece için aynısının yapılacağından şüpheliyim, hele kpop bile kendi diline çok sahip çıkmazken. Gerçi sahip çıksa bu kadar da ilerler miydi, tartışılır. Çünkü kendimden pay biçmek gerekirse kpopa ilk bulaştığım zamanlarda sadece İngilizce kısımları anlayabiliyor ve onlara eşlik edebiliyordum ve bu durum hoşuma gidiyordu. Şu anda oppalarıyla konuşma hayali kuran ya da izlediği kdramalar ve dinlediği müzikler sebebiyle dilin büyüsüne kapılanlar Korece öğreniyor olabilir. Ama bütün dünya? Zor, çok zor... Müziğin (ya da idollerin yüzlerinin) gücü bunu aşmaya yeter mi? Ben ne kadar beğenirsem beğeneyim kpop o kadar güçlü bir müziğe de sahip değil ne yazık ki (Yüzlere lafım yok ama XD).

2. Kültürel Fark: Aşılması dil sorunundan bile zor olanı. Biz sevdiğimiz için yaptıkları her şey sempatik geliyor ama burada uluslararası olmaktan bahsediyorsak mağarada yaşayanlar ya da kafasını kuma gömmüşler hariç herkes tarafından en azından isimce bilinmeyi kastediyoruz demektir. Oysa ben bütün dünyanın Kore kültüründen hoşlanıp bağrına basacağından şüpheliyim. Hele en büyük güç olduğu söylenen ve kendisininkinden başka her kültüre dünya üzerinde kapladığı alanın yüz ölçümünün küpü kadar bir ego ile yaklaşan Amerika'nın... Asla. Kpop biraz daha yükselirse bir sonraki South Park ya da Simpsons bölümünün ana dalga konusu olabilir. Gerçi o zaman cidden dünya gücü haline gelmiş olur.~haha

3. Sunum: Kpopun kendini sunum şekli Batı için biraz fazla... gayimsi. Gerçekten tanımlamak için daha uygun bir kelime yok. Jonas Brothers'ı skinny jean giyip bileklik takıyor diye gay olarak tanımlayan devasa bir kitlenin SHINee'yi görünce ne söyleyeceğini duymak isterdim. Gerçi duyuyorum da. Bakalım elimizde neler varmış?
"Kız mı bunlar?"
"Kesin gayler... Ciddiyim bak Nymphe gay bu herifler."
"Senden benden daha güzeller vallahi."
"Aha erkek pembe ceket giymiş. Hahaha erkekse neden pembe ceket giyiyor?" (Bu şahısla arkadaşlığımı bir çırpıda silip attım. Ön yargısını geçtim moda anlayışı yok :P)
 Bunlar şimdiye kadar duyduğum en cici ve kabul edilebilir yorumlardı. Gerisini paylaşmayacağım çünkü blogumun seviyesini düşürmek istemiyorum.
  Gene de yeni neslin zevkleri erkeklerde feminenliğe doğru kayıyor sanki. One Direction, Justin Bieber ya da geçende ww trend olması sayesinde kim olduğunu öğrendiğim ve tipini görünce zamane ergenlerinin büyük bir göz bozukluğu problemi yaşadığına karar verdiğim Cody Simpson pek de taş fırın erkeği sayılmaz. XD Ama bu hepsinin kız kılığına girince onlardan daha güzel olan erkekleri beğenecek olduğu anlamına da gelmez.

 Peki bu işi kotaracak gruplar yok mu? Bence yapsa yapsa Big Bang ve 2ne1 yapar ki şimdiden uluslararası platformda isimlerinden bahsettiriyorlar bile. Bunda YG'nin önceden Se7en sebebiyle Batı'da deneyim kazanmasının etkisi olmasının yanı sıra Big Bang'in aslında bir gruptan beklenen en büyük şeyi sunmasının da büyük katkısı var: Müzik. Diğer kpop gruplarının kötü müzik yaptığını söylemiyorum, sadece çoğu grupta diğer özellikler (sahne şovu, dans, yetenekler, karakterleri...) müziklerine göre daha ön planda olabiliyor oysa Big Bang bütün bu alanlara hakim olup hepsini dengede tutmayı beceriyor. Onlar moda ikonları, reklam starları, eğlence programlarının en başarılı konukları arasındalar, hepsinin kendine has karakteri var ve her biri bunu nasıl pazarlaması gerektiğini gayet iyi biliyor ama bütün bunların yanında hatta önünde onlar müzik yapıyorlar. Fanları "ayy ne kadar yakışıklııı" kalıbına tıkılıp kalmıyor sadece (kuşlar belli bir kesminin takılıp kaldığını söyledi, buradan bir VIP olarak onları kınıyorum), çünkü biliyorlar ki Big Bang sadece yüzlerinden ibaret değil, onlar müzik insanı. Bütün bunlar Big Bang'i hem kpopun hem de dünyanın en iyi gruplarından biri haline getiriyor (Öyle değiller diyenin alnını karışlarım~haha). Çünkü kpop piyasasının getirdiği bir zorunluluk olan her şeyi yapabilen eğlence sektörü insanı olmayı da genel olarak müzik piyasasının getirdiği zorunluluk olan kendi müziğini yapmayı da başarıyla kotarıyorlar.

 2ne1'nın da diğer kız gruplarıyla karşılaştırıldığında Batıya daha uygun bir havası ve kendine ait bir tarzı olduğu söylenebilir pekala. Onlar da tıpkı Big Bang gibi farklı bir yol takip ediyorlar diğer kız gruplarıyla karşılaştırıldığında. Ki zaten aldıkları ödüller ve zamanında MAMA'da Will.I.Am'in söyledikleri diğerlerinin çok önünde olduklarının ispatı XD

 Uzun lafın kısası ne kadar seversem seveyim Hallyu dalgasının ve kpopun bir saman alevinden farksız olduğunu düşünüyorum elimde olmadan. Gerçekten insanları etkilemek için büyük bir potansiyeli var ama bu potansiyel insanların ön yargılarını kırmaya yetmez sanki. Üstelik adı üstünde pop, yani ne kadar fırtınalar estirirse estirsin sönmeye mahkum bir şey. Bir süre daha yükselecek ve dünya çapında fan toplayacaktır ama sonra gene eski arenasına geri dönüp Japonya'yı fethetmeye Taylandlı fanları çıldırtmaya devam etmek zorunda kalabilir.

 Peki ya siz ne düşünüyorsunuz? Kpop bütün dünyayı ele geçirip yeni Michael Jacksonlar Madonnalar yaratabilir mi? Ya da günümüz tüketici gençliğinin elinde biraz daha oyuncak olup kendisi de onlarla oynadıktan sonra ülkesine geri yollanır mı?

11 yorum:

  1. Açıkçası benim çevremdekiler Kore müziklerini sevdiğimi öğrendiklerinde, ucube gibi baktıkları için bunun olacağını pek sanmıyorum. =D Ama yine de daha çok yayılabilir. Gerçi yayıldıkça da, "oppam çk seksi o sdece bnm oppam sni sviyorm oppa" diyenlerde artıyor ne yazık ki. =D

    Gerçi babamı bile VIP yapmayı başarmışsam... Bu K-Pop'un kimi nasıl etkileyeceği hiç belli olmuyor. =D Adam sahne şovlarına bildiğin hayran oldu, Eurovision izlerken bile 'BigBang şu sahneye çıksa diğer ülkelerin şarkıcıları okuldaki çömezler gibi kalır' diyor. =D

    2NE1 Will.I.Am ile kanka olmuş gibi zaten. =D Dünyaca daha da ünlenecekler bence. Amerikan popunun yerini alamaz belki ama K-Pop'da daha çok yayılmaya devam edecek sanıyorum. *-*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben söylememeyi tercih ediyorum. Ön yargılı insanlarla uğraşmaktan daha önemli dertlerim var XD
      Hadi ya~haha Benim babam hoşlanmıyor pek kendilerinden XD

      Sil
  2. Kesinlikle tüm dünyayı tek ellerinde tutacaklarını sanmıyorum. Kesinlikle dil en büyük sorun. Özellikle kulağı asina olmayan biri için itici gelebiliyor.Yinede daha çok büyüyeceklerini ve sayısı azımsanmayacak bir kitle olarak daha çook uzun yıllar gündemde kalacaklarından eminim.Dediğin gibi yükselmeye devam edip yerini koruyabileck olan bb ve 2ne1. Erkek kardesimde uzun zamandır vıp ve shawoll :D her ne kadar dediklerini anlamasada müziğin kalitesinin farkında :D Ne diyelim yolları açık, fanları bol olsun :P

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk dizimi izlediğimde bana da itici gelmişti dil oysa şu anda dünyanın en güzel dillerinden biri olduğunu düşünüyorum XD
      Shawol mu? Kardeşin SHINee mi seviyor yani? Eğer 2ne1 fanıysa Blackjack olmalı çünkü XD

      Sil
    2. kuzu yanlışlıkla yazmış değilim :D bildiğin shawol :D jhu seviyo shineeden :D

      Sil
    3. Ne bileyim önce 2ne1'dan bahsedip sonra Shawol deyince... XD
      Jonghyun sevilmez mi? (Gerçi ben bunu her SHINee üyesi için söylüyorum ya neyse~haha )

      Sil
  3. Hislerime tercuman olmussun :) Cok kaliteli muzik falan yapmiyorlar ama nasil oluyor da downloada alismis bunyelere tee dunyanin obur ucundan album satin aldirtabiliyorlar hayretlik. Illuminatiye mi inansak nedir. Artik ne zaman boyle pembe sirinli mirinli seyler gorsek ya da Korece duysak sevmeye ve album satin almaya mi yoneliyoruz, bunun mesajini mi yerlestiriyorlardi beynimize subliminal olarak :p
    K-pop'ta dedigin gibi Bigbang ve 2ne1 kendilerini biraz daha gelistirerek dunyanin geri kalaninin dikkatlerini uzerlerine cekebilir. Yani simdikinden biraz daha cok :) Dbsk ve Shinee'de de o isigi goruyorum. Pop muziginde bu isimler guzel ilerleyebilir. Fakat eger Korenin indie, electronik ve rock muzigine ulkenin kendisi daha cok firsat verirse eminim dunya da onlari kaliteli muzisyenler olarak bagrina basar. Ustelik kimse de "bu ne ya ne bicim basit muzik" falan demez. Cunku hali hazirda cogu dunya standartlarinda. Fakat yine de cok buyuk bir kitleden bahsedemiyorum cunku suan bu tur muzigi icra eden Amerikalilar bile superstar, rockstar olamiyor. Cag Lady Gaga ve Katy Perry cagi. Soyle bi on yil falan yere comelip gitmelerini beklememiz gerekiyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç sorma yaa... Ben de anlayamıyorum o mevzuyu. Halbuki bilgisayarda hepsinin sırasıyla albümü var oysa kitaplığımda da dizilsinler istiyorum resmen. XD
      Ahh o İlluminati-kpop iddiaları~haha Bir ara onun hakkında da bir şeyler karalamak istiyorum ama malzeme o kadar çok ki nereden başlayacağımı bilemiyorum :D
      Kore gerekten harika bir indie müzik kültürüne sahip. Şimdiye kadar dinlediğim en iyi indie şarkılar onların elinden çıkma en sevdiğim indie gruplar da Koreli zaten. Ki rock grupları da (gerçek rock gruplarından bahsediyorum, benim favorim Boohwal gibi) hiç yabana atılacak şeyler değil. Kore köklü bir müzik kültürü olan bir ülke zaten ve bunu da popüler müzik kültürüyle harmanlamayı çok iyi başarıyor. Mesela Koreli bir arkadaşımın bana söylediğine göre Super Junior'ın çoğu parçası ünlü kültürel melodilerinden etkilenerek oluşturulmuş. Sorry Sorry bunun en belirgin örneklerinden biri demiş ve benzediği folk parçasını göndermişti hatta. Ben eski kültürel parçalarını da çok seviyorum, ilk dinlediğimde o vurmalılar falan tamamen ritm dışı gelmişti ama kendi içinde bir güzelliği var gibi geliyor şu anda. Uzakdoğu kültürü baştan tuhaf gelse de içine daldıkça insanı kendine bağlayan bir ışığa sahip.
      Lady Gaga ile Katy Perry ilk çıktıkları zamanlarda sevdiğim sanatçılardı. Ama şu anda hiç de iyi olmadıklarını düşünüyorum. İlerlerken bir yerlerde orjinalliklerini o kendilerine has ruhlarını kaybettiler bence. Lady Gaga bir felsefesi varmış imajı yaratarak çıktı oysa şimdi sadece şov yapmak için sözde felsefeler yaratıyor. Perry ise benim için hala Hot'n Cold ya da You're So Gay demek :D

      Sil
    2. K-Pop'un Her Ülkede Çok Fanı Var Ama Açık Ve Net Söylemek Gerekirse Tüm Dünyayı Etkiledikleride Söylenemez Her Ülkede Belirli Bir Kesim Mutlaka K-Pop Takip Ediyordur Ama Henüz Dünya Çapında Tanınıyor Dediğimiz Bir İsim Yok K-Pop'da En Büyük Sorun Tabiki Dil Sorunu Çünkü Bir Çok Asyalının İngilizceye Dili Dönmüyor Birçok Harfi Söyleyemiyor Ayrıca Yaşam Stilleri Çok Çok Farklı Beğendikleri Şeyler Çok Çok Farklı Çok Farklı Kültülerden Bahsediyoruz Şunu Söyleyebilirim Ki K-Pop'da Dünyayı Etkileyebilecek Bir Grup Ne Yazık Ki Yok

      Baktığımızda Bigbang Buna Yaklaşıyor Gibi Gözüküyor Ama Ne Yazık Ki Onları Tanıyanlarında Çok Fazla Olduğu Söylenemez Şirketler Tüm Dünyaya Yayılıyoruz İmajını Ülkelerinde Çok İyi Veriyor Ama İşin Gerçeği Öyle Değil Tabiki SM Entertainment Tüm Sanatçılarını Toplayıp Ülkeleri Dolaşıyor Fan Meetingler Yapıyor Ve Azımsanmayacak Kadar İnsanı Alanlara Topluyor Ama Ben Bu Meetinglerin Konserlerin O Ülkenin Herhangi Bir Kanalı Tarafından Kapsamlı Bir Haber Yapıldığını Görmedim İnternetten K-Pop'u Takip Edenler SM Geliyormuş Gidelim Diye Olaya Dahil Oluyorlar

      Şuanda Benim Şahsi Fikrime Göre Ne Kadar Sevmesemde Dünya Çapında En Çok Tanınan İsim ''Bi Rain'' Ama Onunda Müzik Adamlığından Çok Bir Aktör Olarak Tanındığı Söylenebilir Ki Rain'de Bunu Biliyor Ki Askerden DÖndükten Sonra Hollywood'dan Aldığı Teklifleri Değerlendirmeye Başlayacak Ne Kadar Artık Dövüş Filmlerinde Oynamayı İstemediğini Söylese Ve Kendisine Gelen Aksiyon Filmi Tekliflerini Reddetsede (The Expendables,G.I Joe Vs. Vs.) Artık Oda Anladı Ki Amerika'da Asyalılara Bakış Açısı İyi Aksiyon Yıldızı Olur'dan Öteye Henüz Gitmiş Değil O Yüzden Rain'de O Noktaya Eğilip Kariyerini O Yönde İlerletecek

      Sil
  4. Bir Michael Jackson Artık Dünyanın Herhangi Bir Yerinden Çıkmaz Bırak K-Pop'u

    Ayrıca Şu Kore'ye Dair Hiç Anlamadığım Birşeyi Söylemem Gerek Bildiğiniz Gibi Kore'de Dünyaya Açılan Yüz Deyince Herkesin Aklına İlk Gelen İsim Bi Rain Oluyor Kore'lilerde Bununla Hep Övünüyor Hangi Programa Çıksa Sunucular Sık Sık Bundan Bahsediyor World Star Rain World Star Rain Diye Hitaplar Havada Uçuşuyor
    Açıkça Söylemek Gerekirse Ben Bunu Anlıyorum Rain'e Dünya Star Muamelesi Yapmaları Normal Gerçekten Dünyada Tanınan Bir İsim Mtv Kazanmış,Hollywood Filmlerinde Oynamış,Hala Birçok Hollywood Teklifi Alan Ama Albüm Sevdası Yüzünden Vazgeçen Biri Ayrıca İki Kezde Time 100 Listesine Girmiş (Hatırlıyorumda 2 Sene Önce Recep Tayyip Erdoğan Bu Listeye Girdiğinde Türkiyede Olay Olmuştu Haber Kanalları Günlerce Recep Tayyip Erdoğanın Girdiğini Yazmıştı),Öyle Yada Böyle Müziğini Beğenin Beğenmeyin Tüm Dünyada Milyonlarca Albüm Satmış Birisi Rain Ve Ona Dünya Starı Muamelesi Yapılması Saygı Gösterilmesini Anlayabiliyorum

    Ama Kore'de BoA'ya Dünya Starı Muamelesi Yapılmasını Bir Türlü Anlamıyorum Kendi Değerlerini O Kadar Şişiriyorlar O Kadar Abartıyorlar Ki Bir BoA Şu Zaman Kadar Dünya Çapında Ne Yaptı ? Araştırdım Ve Birkaç Küçük Not Dışında Hiçbirşey Bulamadım
    Neyse Konuyu Nereye Getiricem Tabiki SM Entertainment'e SM Sanatçılarını Öyle Bir Süslüyor Öyle Allayıp Pulluyor Ki Kore'de Acayip Saygı Gösteriliyor Ancak Asya'dan Çıktığında Ortada Yoklar Kore Müziği Popu Her Ne Derseniz Deyin Eğer Dünya Çapına Yayılacaksa Öncelikle Kölelik Sözleşmesiyle Çalışan Kişilerden Kurtulmalı Kore'de Şuanda Yetenekli Şarkıcılar Değil Onları Yöneten Şirketler Ön Planda Atıyorum Super Junior(Ki Çok Bayılmam Kendilerine Ama Başarılı Grup) O Kadar Çalışıyorlar Milyon Dolarlar Kazanıyorlar Ama Kazandıkları Paranın Çok Büyük Bölümünü SM Alıyor ! Dünyanın Başka Hangi Yerinde Böyle Birşeyle Karşılaşabilirsiniz Ki ? Kendi Şirketlerinde Olan Kişilerin Oynadığı Reklamlara Söyledikleri Sözlere Davranışlarına Kadar Karışan Şirketler Kore Müzik Piyasasında Söz Sahibi Olmaya Devam Ettiği Sürece Kore Müziği Dünya Çapında Bir Yere Gelemez

    YanıtlaSil
  5. Gerçekten haklısınız.Kpop yüzleriyle ilk karşılaştığın anda içerisinde erkek ve kadın çehrelerini tek bir yüzde animsatan insanların kadınlara erkeksi hatlarini erkeklereyse masum,kadinsi özelliklerini beğendirip sapkınca bir duruma sürüklüyor. Renkler ve inandırıldığınız karakterleri sizi var olmasını istediğiniz bir dünyaya varmışçasına sürüklüyor.Bir süre sonra bu hayal dünyasına kafanız o kadar çok takılıyorki normal hayatınız yetersiz gelmeye başlıyor ve onların var olduğu yeri yani koreyi harikalar diyari olarak kabul etmemizi sağlıyor.Şu an olduğu gibi karanlık yönlerini görsekte girdiğimiz ve derinlerine indiğimiz bu harikalar diyarından çıkmak istemiyoruz.Bu kesinlikle duygularımızla birileri para kazansin diye oynanmasıdır.Ve bazı idollerimizin
    yaptıkları da para kazananlara yaranabilmek için bizi kullanmaktır.
    Tabi sizinde bildiginiz gibi HER İDOL böyle değil. İçlerinde gerçekten sağlam ve hayranlarinin sevgisini hak edenleri var.

    YanıtlaSil