13 Aralık 2013 Cuma

Biraz da K-Rocka Kulak Kabartalım: Jaurim


 Bugünlük kpopa "hadi yavrum git salıncaklarda sallan biraz sen" deyip size uzunca bir süredir en sevdiğim iki k-rock grubundan birisi olan Jaurim'den bahsetmeye karar verdim. "Kpoptan biraz sıkıldım, eskiden de böyle rock mock bir şeyler dinlerdim özledim gibi" diyenler için iyi bir alternatif olacağını düşünüyorum. Yanlış düşünüyorsam da... Yazmaya başladık bir kere asfaghfdadhgfh



 Öncelikle bir kuple ölümüne sıkıcı olsa da katlanmanız gereken tarihçe:

 Kelime olarak  Mor Yağmur Ormanı anlamına gelen Jaurim 1997 yılında kurulmuş olan Seullü bir indie-rock grubu. 4 üyeden oluşmakta: Vokalist/şarkı yazarı Kim Yoon Ah, baterist Goo Tae Hun, basstan sorumlu Kim Jin Man ve son olarak gitarist Lee Sun Kyu. Üyeler 1997 öncesi Hongik Üniversitesi civarında kendi hallerinde performanslar sergilerken tanışıyor ve bir araya gelip grup oluşturmaya karar veriyorlar. O zamanlar isim olarak başka bir şey (Ugly Duckling) seçseler de kısa bir süre sonra bu ismi Jaurim ile değiştiriyor ve ilk albümleri olan Purple Heart'ı çıkarıyorlar. Tanınmaları ise gene 97'de çıkardıkları ilk singleları Hey Hey Hey'in Geotcheul Deun Namja (Çiçek Tutan Adam) filminin OSTsinde kullanılmasıyla gerçekleşiyor.

 Jaurim şimdiye kadar sonuncusu bu sene olmak üzere 9 stüdyo albümü, bir live albüm, bir kaç ek ve yeniden düzenlenmiş albüm çıkardı, kimi OSTlerde yer aldı. Ayrıca vokalist Kim Yoon Ah'nın 3 tane solo çalışması bulunmakta. Bir de Kore'de hiçbir üye değişikliği yapmadan müzik kariyerine en uzun süre devam eden grup kendileri.

 Genel olarak müzikal yapılarına gelirsek: Jaurim görece karmaşık kompozisyonları, bir şeyler denemekten çekinmeyen müzisyen karakterleri ve en çok da aynı zamanda bu şarkıları yapan kişi olan Kim Yoon Ah'nın çok yönlü vokaliyle tanınan bir grup. Ki gerçekten Kim Yoon Ah oradan oraya uçabilen, çeşitli duyguları taşıyabilen, hatta bazen sanki başka birine aitmiş gibi değişebilen bir sese sahip. Kendisi Kore'den favori kadın sesim olur ayrıca. Ve evet G-Dragon'la Missing You'da düet yapan kişi. Grubun özelliklerine geri dönersek... Bence bunlara ek olarak bir de müziklerinde ilk albümlerinden beri hissedebildiğiniz bir dinamiklik var; aynı zamanda Kore toplumunun geleneksel anlayışına karşı geldiği düşünülebilecek, güçlü sözlere sahipler. Sonuçta Kore'den her gün "dünyada bu kadar çok insan varken/Neden sadece biriyle görüşmeliymişim ki/Dünyada bu kadar çeşit aşk varken/Neden sadece birini seçmeliymişim ki?" diye şarkı söyleyen bir kadın sesi duymuyoruz değil mi? :P

 Gene de buna rağmen ilk albüm Purple Heart diğerlerine kıyasla daha klasik bir çizgide. Dinlerken yer yer country-side yer yer punkrock esintileri hatta biraz rock'n roll tadı alabileceğiniz bir albüm bu.  Genel olarak duygusaldan ziyade tepinmelik ayrıca. Yukarıda linkini verdiğim Hey Hey Hey singleını bir kenara bırakırsak Purple Heart albümünün genel yapısını anlamanız için nette bulamadığımdan mediafirea kendi elceğizlerimle upload ettiğim Yok ve Anyeong Mi Mi'ye bakmanız yeterli olacaktır diye düşünüyorum.

 Bundan sonra çıkardıkları Yonein (Aşık) albümüyle isminin dediği gibi aşk mevzusunu delmeye karar veren Jaurim nedendir bilmem, son zamanlarda başa sarıp sarıp dinlediğim albümlerden birine de imzayı atmış oluyor. Bu albümün en ünlü şarkısı Mianhae Neol Miwohae (Üzgünüm, Senden Nefret Ediyorum) diyebiliriz. Ayrıca benim de sevdiğim Jaurim şarkıları arasındadır. Bu albüm tarz olarak ilk albümden pek ayrılmasa da ondan daha olgun olduğu da bir gerçek.

3. albümleri Wonderland ile ise bir şeyler değişmeye başlıyor. Jaurim o dönemde psychedelic rocka doğru uzanıyor. Psychedelic rock aslında 60larda uyuşturucu etkisi altındayken yapılan müzikleri bir başlık altında toplama amacı taşıyan ama artık uyuşturucudan ziyade hayal aleminde dolanırmış izlenimi yaratan, mistik ögelerden de nasibini alan bir alt tür rock. Albümün Summertime Blues şarkısında fazlaca hissedilen bu durum çıkış parçası olan Magic Carpet Ride'ın videosunda da fark edilebiliyor. Zaten albümün ismi Wonderland... Alice in Wonderland... Yazarı Lewis Caroll'ın kitabı uyuşturucu etkisinde yazdığı söylenir... U na mean? XD Tabi ki bu benim çıkarımım ama Jaurim'in albüm için bu ismi seçmesinde etkisi olduğunu düşünmek hoşuma gidiyor. Hayallerimi yıkmayın.

 Bundan sonraki albümlerden bu kısa süreli dağıtma anını geride bırakan ama hala da açık sözlülüğünden ya da yeniliklere açık dinamizminden bir şey kaybetmeyen bir Jaurim görüyoruz. 4. albümden #1 ve Only One'ı öneririm. 5. albümleri All You Need Is Love'dan ise tabi ki en ünlü şarkılarından birisi olan Ha Ha Ha Song. All I Need Is Love'dan sonra daha karanlık kalan 6. albüm Ashes To Ashes'tan Seoul Blues, Over and Over Again I Think Of You, Blue Devils, Shining iyidir.


 7. albümleri Rubby, Sapphire Diamond ile Jaurim üzerinde önceki albümden kalan külleri silkeliyor bir nevi. Zira bana bağıra bağıra eşlik etmekten büyük zevk aldığım Carnival Amour'u hediye ediyorlar. Sözlerine kurban olduğum aghsfahgfsh Gerçekten eğlenceli bir şarkı ama. Bunun dışında Rubby, Sapphire, Diamond ismi gibi ışıldayan bir albüm, Carnival Amour ve Oh Honey gibi daha hafif bir kafayla yapılmış, hareketli şarkılara sahip genelde.

 2011'de yayınlanan 8. albüm Conspiracy Theory'nin çıkış parçası İdol ile zamanında Miss Korea isimli şarkılarıyla yaptığını yapıp toplumu eleştiriyor gene grup. "Bir akılsız gibi sadece müzik dinlemiyorum/Bunların gerçek olmadığını herkesten daha iyi biliyorum/Gene de bu sıradan dünyada ben hayal kuruyorum/Benim tuhaf olduğumu düşünen sana acıyorum" "Tatlı bir şeylere kapılmanın nesi yanlış/Birazcık hayale kapılmanın nesi yanlış?/Sadece bir şeyi seviyorum tabi gösteri devam ettiği sürece" gibi sözleri olan İdol; idolleri dinleyen onlarla ilgilenen insanlarla dalga geçenlere cevap veren ve fan mantığını açıklama çabası içine girmiş bir şarkı. Buradan MVsini izleyebilirsiniz.

 2012 yılında ise Converse markasının Three Artists One Song kampanyasını Kore'ye taşımasıyla Jaurim de bu işe dahil oldu. Kampanyanın amacı üç farklı müzik tarzından üç sanatçının bir araya getirilip tek bir şarkı içinde buluşturulmasıydı. Jaurim R&B/hiphop triosu Aziatix ve elektro müzik grubu Idiotape ile bir araya geldi; Şarkı Kim Yoon Ah tarafından yazılıp bestelendi. Sonuç olarak ortaya çıkan parça gerçekten de her genreden eşit derece pay taşıyan, oldukça ilginç ve eğlenceli bir müzik videosuna sahip olan #Peepshow oldu.


 Son olarak 9. albümleri Goodbye Grief'i bu sene daha Ekim ayında çıkardı Jaurim. Ben buraya çıkış şarkıları Icarus'un MVsini bıraktım artık albüme de siz kendiniz bakarsınız bir zahmet :P Tamam albüme bakmasanız bile I Want To Say isimli şarkılarınıdinleyin derim ama.

 Dediğim gibi Jaurim genelde aşırı sentimental yanıyla ortaya çıkan krockta daha dinamik bir karakter ortaya koyarak fark yaratan bir gup. Albümleri arasındaki çeşitlilik bir şekilde her rock dinleyicisini çekecek bir nokta bulabilmeleri için bir anahtar gibi ayrıca. Mesela "nerede o eski rockerlar" diyenler ilk albümlerine dalabilir; böyle bana "Jimi Hendrix lazım, Pink Floyd lazım" ikisini mix yap gönder diyenler Wonderland'e göz atabilir, "ya ben tepinicem" diyenlere bir kuple Hahaha Song ya da Carnival Amour uzatırız, "melonkoli lazım bana melankoli" diye ıslak ıslak gözlerle bakanlara ise sonuçta hepimiz bir gün toprak olacağız tadındaki Ashes To Ashes'ı gönderebiliriz... Kısacası Jaurim dinleyin. Ben iki seneden fazla süredir dinliyorum, gayet iyi aramız XD

Normalde göstermezdim ama hadi bunu da söyleyeyim bonusu: Yukarıda Kim Yoon Ah'nın 3 solo albümü var demiştim ya... Tokyo Blues gerçekten güzel bir şarkıdır. Ben ilk duyduğumda uzun bir süre başa sara sara dinlemiştim. Onun müzik videosunu da hemen  şuraya aşağıya bırakayım:


_____________________________________________
 Başlanalı asır olan bir başka yazı daha... Bakalım benim arşiv dediğim çöplükten daha ne ganimetler çıkacak?~kkkkk Neyse aşağıya Jaurim ve bu tarzda grup tanıtımları/dökümleri hakkında ne düşündüğünüzü yazarsanız ona göre bu tarzda bir kaç yazı daha yazıp yazmamaya karar vereceğim. Şimdiden teşekkürler fırından tam doğru anda çıkarıldığından kesinlikle çökme yapmamış, keke de dönmemiş suflelerim...

... Sanırım açım ben.

13 yorum:

  1. Kore'deki müzik piyasası çok mu büyük? Hayır. Ama gerçekten canınız ne istiyorsa, büyük ölçüde karşılayabilecek kadar sanatçı var. Ve Jaurim de benim için bunlardan biri. Her neyse, demem o ki K-rock adına ne kadar yazın varsa hepsini istiyorum!!! :D Ben diğer insanların yerine de 3-5-10 kez okurum sorun yok :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında oldukça geniş bence. Bizimkinden büyük yani :D
      Arşiv temizliği yapıyorum yeni yıla akça pakça girebilmek için. O yüzden bu ara gönderebildiğim kadar yazı göndereceğim gibi. Pekala madem birileri ilgileniyor bundan sonra da Boohwal yazısı yazacağım ^^

      Sil
  2. Maşallah yazılara yağıyor üzerimize...

    Ben de bu sıralar dinleyemiyorum kpop, ama farklı tarzlar olunca meraklanıp içinde buluyorum kendimi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umudumuz bu şekilde devam etmesi aghsfahgfshh Ara verince geri dönmesi çok zor geliyor bana.

      Sil
  3. Nym eline sağlık böyle farklı gruplara ihtiyacım vardı :D peki bu grubun şarkıları türkçeye çevriliyor mu ? anlamlarını merak ettim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene sevindim. O zaman indie grupları hakkında daha fazla tanıtım yazısı yazacağım. Aynı şekilde k-hiphop da :D
      Bilmiyorum açıkçası. Ben genelde Türkçe çevirileri takip etmiyorum çünkü. Ben şimdiye kadar sadece Carnival Amour'u çevirdim. İşte buraya da koyayım hatta:

      "Özür dilerim, teşekkür ederim!
      Oldukça eğlenceliydi!
      Hadi burada bırakalım artık
      Ve lütfen bir ezik gibi davranma

      Sanki iki yabancıymış gibi birbirimize koşsak
      Mantıklı ol ve beni tanımıyormuş gibi davran

      Özür dilerim ve teşekkür ederim!
      Oldukça eğlenceliydi!
      Hadi iyi bir şekilde bitirelim bunu
      Ve lütfen bir ezik gibi davranma

      Dünyada bu kadar çok insan varken
      Neden sadece biriyle görüşmeliymişim ki?
      Dünyada bu kadar çok çeşit aşk varken
      Neden sadece birini seçmeliymişim ki?

      Sevilmek de istiyorum, sevmek de istiyorum
      Ve yarın, yepyeni bir şekilde...
      Dünün aşkı artık beni mutlu etmeye yetmiyor
      Bugün tekrar aşık olmak istiyorum
      Sanki daha önce hiç olmamışım gibi
      Çok tatlı bir şekilde...

      Sızlanmaktan vazgeçecek misin?
      Uslu çocuk gibi davranıp toz ol
      Biraz gururunu kurtarmak istemez misin?
      Ve lütfen artık göz yaşı dökme
      Bu tıpkı kurabiye ufalamak gibi
      Ben ne yapabilirim ki?
      Oyun çoktan bitti bile
      Bu yüzden daha fazla üzülme

      Dünyada bu kadar çok insan varken
      Neden sadece biriyle görüşmeliymişim ki?
      Dünyada bu kadar çok çeşit aşk varken
      Neden sadece birini seçmeliymişim ki?

      Sevilmek de istiyorum, sevmek de istiyorum
      Ve yarın, yepyeni bir şekilde...
      Dünün aşkı artık beni mutlu etmeye yetmiyor
      Bugün tekrar aşık olmak istiyorum
      Sanki daha önce hiç olmamışım gibi
      Çok tatlı bir şekilde...

      Özür dilerim, teşekkür ederim!
      Oldukça eğlenceliydi!
      Hadi burada bırakalım artık
      Ve lütfen bir ezik gibi davranma

      Sanki iki yabancıymış gibi birbirimize koşsak
      Mantıklı ol ve beni tanımıyormuş gibi davran

      Özür dilerim ve teşekkür ederim!
      Oldukça eğlenceliydi!
      Hadi iyi bir şekilde bitirelim bunu
      Ve lütfen bir ezik gibi davranma"

      Sil
    2. sözler güzelmiş teşekkür ederim evet bende k-indie seven biir insan olarak daha fazla o türde yazı görmek isterim :D burada ben deli anon hatırladın mı?

      Sil
    3. Ahahahah ask.fm anonum!!! Yeniden görmek güzel :D
      Tamam daha fazla grup tanıtımı yazacağım yarın skandallar yazı dizimin son bölümünü de göndereyim de... Bu ay yoğun bir dönem yaşatmayı umuyorum bloguma umarım bir terslik çıkmaz :)

      Sil
    4. ask fmi kapatınca bloga yorum yapmaya başladım :D bir şey sorcam trouble maker yazısından vaz mı geçti ?

      Sil
    5. Hayır bitireceğim.

      Sil
  4. Harika bir yazı, ellerine sağlık.. İyi ki arşivini karıştırmışsın:P
    Bu Kim Yoon Ah'ı zamanında GD düetiyle tanıyıp, kim bu harika ses diye çokça sordum,aradım ama kim olduğunu bulamadım. Kimmiş bu Jaurim diye girdiğim yazında rastlayacağım aklıma gelmezdi. Gerçi aradığımdan beri çoook zaman geçti ama , geç olsun güç olmasın:D
    Jaurim'in paylaştığın şarkılarını dinledim de kopamayacağım gruplardan biri olacak gibi sanki:)
    Boohwal ve Hot Potato en sevdiğim hatta sevdiğim tek rock grupları.. Bunlara yenilerini eklemek isterim,eğer sevebileceğim varsa; Bu nedenle bize tanıtacağın başka rock grupları varsa kesinlikle tanımak isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Boohwal ve Hot Potato benim de favorilerim ama aghshfshafh Boohwalla Jaurim favori iki krock grubum hatta, Hot Potato'yu içime işleyecek kadar uzun süredir dinlemiyorum çünkü :/ Aslında ben bu ara kendisinden sürekli rocker diye bahsettiği için rocker olarak kabul edilebilecek Jung Joonyoung'a sardım gerçekten güzel sesi var ve Busking için çok iyi coverlar yapmış. Busking videolarına bir göz at derim ki albümü de fena değil. İşte ilk videoyu buraya bırakayım ^^

      http://www.youtube.com/watch?v=Hy1wQY0ZJvc

      Sil
    2. Jung Joonyoung'un bir kaç coverını dinledim şimdi.iyiymiş sevdim:) Şimdi de albümü bir dinleyeyim bakalım.
      Teşekkürler önerin için^^

      Sil