14 Aralık 2013 Cumartesi

2013 ve Skandalları - Kısım 2 "Sahalarda Görülmek Istenmeyen Hareketler, Ilbe Olayları"


 İlk bölümde yad ettiğimiz aşk-meşk dedikoduları güzel şeyler çok ayh-ben-seni-yirim şeyler ama fan kalplerimizi bir kenara atarsak birazcık "bunun nesi skandal yahu" olaylar sonuçta. Bu sebeple 2013 Skandalları yazı dizimin (uuuuu böyle yazınca çok önemli bir naneymiş gibi olduuu~) ikinci kısmını biraz daha ciddi olaylara ayırdım.


Kabayım, Kabasın, Kaba

 Hanimiş Dubu'nun Orta Parmağı?

 Bu sene SHINee lideri Onew Rain'in Bad Boy şarkısını kendine düstur edinmiş gibiydi... Kpop standartlarında aghsfahgsfh

 Aslında ben bu konu hakkında uzuuun bir yazı bile yazdım (nedenini sormayın), ama kısaca özetlemek gerekirse Onew bir radyo programında biricik grup arkadaşı Jonghyun'a orta parmağını gösterirken kameralara yakalandı. Kendisi aşırı akça pakça bir idol olduğundan da olay biraz tepki aldı. Sonra mı? Onew özür diledi gerekirse orta parmağımı koparır atarım sizler için janlarım dedi, olay tatlıya bağlandı. Tabi Dubu'nun melek imajından ufak bir parçayı da beraberinde götürerek :P

Not: Ayrıca Onew'nun elektronik sigara olayı da var, onu da şuralara bir yere not düşelim de anmamış olmayalım. Netizenlerin bunu skandal kabul etmeleri tuhaf olsa da bence bu olayın en saçma tarafı "oppa kalem emiyordu orada" diyen fanlardı. Aaah janlarım ahsgfagdfahgdfh

SM'de Şapka Devrimi!!

 SM'den Bir de bu şapka muhabbeti ortaya çıkmıştı. Bu "Wellcome Motherfuckers" yazılı şapkalar SNSD'nin I Got A Boy teaserında görülünce tepki çekmiş sonunda SM de MVde şapkaları yıldızlarla sansürleyerek kullanıp (alt sağdaki resimde görüldüğü üzere) olaydan kaçınmıştı.

 Onew'nunkisi ise yukarıdaki parmak ve sigara olayından sonra idollerin bir hatasını buldu mu her şeylerini eşeleyen netizenler tarafından bulunmuş bir havaalanı fotoğrafı. Bir de Onew'nun asır önce giydiği bir tshirtün üzerindeki biraz kaba sayılabilecek espri de vardı... Cidden netizenlerden korkuyorum bazen ben.

 Ağzına Acı Biber Sürerler Sulli

 SM... Neler oluyor sana neler oluyor gülüm? ahgsfhgadhsfdh

 Temmuz ayında yayınlanan bir Running Man bölümüne katılan Sulli programda Çince söverken (Cao ni ma ki "ananı si..." demekmiş) yakalanınca bir oh-çok-masum imaj daha çö kutusuna doğru yola çıkmış olmuştu. SM "Sulli sadece biriyle şakalaşıyordu" şeklinde bir açıklama yaptı ama netizenler "sonuçta küfür etti, değil mi?" deyip bunu pek yemediler. O günden sonra Sulli'nin yeni lakaplarından birisi "Cao Ni Ma" oldu ne yazık ki... Karanlık günlerdi aghsfahsfah

 Şimdi "sanki netizenler küfür etmiyor mu? Peh!" diyebilir ve biraz da haklı olabilirsiniz ama Sulli masum imajıyla tanınan bir figürdü o zamanlar ve sonuçta bu bir yayın. Televizyonda kelimelerine dikkat etmesi gerektiği bir idol tarafından bilinmesi gereken bir şey bence. Yani... Eleştirilmeyi hak etti biraz.

Agyeo Yapmak İstemeyen İdoller ve Havada Uçuşan Su Şişeleri

 İşte bu biraz...

 Bu sene comeback yaptıkları dönemde KARA Radio Star programına katıldı ve iki grup üyesinin oradaki kimi saygısız hareketleri tepki çekti. 

 Öncelikle Go Hara kendisinin takma adlarından biri olan "ilişki-idolü"nün anılmasıyla ekranın önünde ufak bir bunalım yaşadı ve ortamı gevşetmeye çalışan Super Junior üyesi Kyuhyun'a önce şişe fırlatıp sonra da kızgın olduğunu söyleyerek ağlamaya başladı. Bir sunbaesine karşı böyle bir saygısızlık yapması hoş karşılanmadı tabi.

 Ardından daha da tuhaf bir şey oldu: Jiyoung "İnsanlar benden sürekli agyeo yapmamı istiyor ama ben yapmak istemiyorum" diye göz yaşlarına boğuldu. Yani... Ciddi misin sen? Goo Hara'nın durumu onaylanabilir bir şey olmasa da daha anlayışla karşılanabilir belki. Profesyonel davranması ve şişesine hakim olması gerektiği bir gerçek, gene de onca sene tek bir erkekle çıkmış ardından aylar sonra başka bir tanesiyle görülmüş bir kıza "idol otobüsü" falan demek de hiç hoş değil.  Ama Jiyoung'unkisi tam anlamıyla bir saçmalıktı. Sonuçta işi bu bir yerde. 

 Program bittikten sonra orada bulunan tek aklı başında üye izlenimi veren Han Seung twitter aracılığıyla arkadaşlarının davranışı için Radio Star ekibi ve programı izleyenlerden özür diledi, DSP Media resmi bir açıklama yaparak gene özür diledi. Ve olay geride kaldı.

Oyun Da Mı Oynamasın Çocuklar?

 Aslında bu olay EXO'nun hatasından çok manyak fanlarının halt yemesi ama... Küfür içerikli her skandalımızı bu başlık altında topluyoruz efenim.

 Daha bu ayın 11inde bir saseang fan tarafından EXO'nun bir kız arkadaşlarıyla LoL oynarken kaydedilmiş bir ses kaydı yayınlandı, içinde arada sırada geçen küfürler bulunuyordu. Aslında küfür kısmı o kadar ilgi çekmedi çünkü görünüşe göre Kore'de online bilgisayar oyunu oynarken biraz sövmek gayet normalmiş, ayrıca kaydı dinlemiş biri olarak söylüyorum asıl ağzını sabunla yıkaması gereken kişi kızdı çocuklar değil XD Ama kaydı yayınlayan kişi oyundaki kızın bir A Pink üyesi olduğunu iddia etti. Hem  EXO ve SM hem de A Pink'in şirketi olayı yayınladı, EXO konuştukları kişinin Bomi nickini kullanan bir arkadaşları olduğunu söyledi.

 Bence açıkçası A Pink olsa ne oluuur, olmasa ne oluuur...  Asıl önemli olan olay başka: Üyelerden Sehun kayıttaki kızın kendisine "Oh Sen" demesi üzerine "Bana öyle seslenme! Bunu duymak istemiyorum o fanlar öyle diyor bana" diye cevap veriyor. Ki bu konu başlığımıza en çok uyan olayımız burada. Fanları hakkındaki gerçek düşüncelerini tamamen ortaya koyan Sehun ciddi bir kabalık yapmış bence. Üstelik bu sızan bir kayıt olduğu için tamamen gerçek düşünceleri olmalı bunlar. Yani bütün o "teşekkür ederim, sizi seviyorum" deyip tatlı tatlı gülümsediği zamanlar... Ben devam edemiycim siz düşünün gerisini asfhgafshasfh Ama şaka bir yana Sehun'un yaptığı büyük terbiyesizlik, herhalde sürekli saç boyamaktan kafa derisine kadar işleyen kimyasallar beynine ulaştı da şu anda cebine giren paranın "o fanlar"dan geldiğini düşünemez oldu kendisi. Savunan fanlarına da akıl fikir lazım ayrıca çünkü "oppa öyle demek istememiştir" kafası için hiç de uygun değil şartlar. Oppanız (!) kendi arkadaş çevresinde rahat bir şekilde oyun oynayıp sohbet ederken istediğini söyleyebilecek özgürlüğe sahiptir diye düşünüyorum. Yazık.

 Son olarak bu olayın takdir edilmesi gereken kahramanı EXO-K'nın lideri Suho. Ben kişisel olarak kendisini sevmem, uzun süredir zorlama bir karakter olduğunu düşünüyorum ve öne çıkma çabasından haz etmiyorum. Ama konuşma kaydını yayınlayacağını söyleyen telefonunu bile bulmuş o manyak fanla sakince ama kesin bir dille konuşması ve sadece kendi gubunu değil APink'i de korumaya çalışması takdir edilesiydi. Alkışlar kendisine~

Irkçı Yaklaşımlar No No~
 Ufak tefek küfürler ve gereksiz olaylarla bunu aynı kategoriye koymak doğru mu bilmiyorum ama... Oldu bir kere.

 Yukarıdaki fotoğraf Miss A'den Min'in instagramına yüklediği bir resim ve yayınlandığında fena halde ırkçı bulunduğundan tepki çekti. Sunmi'nin vücudu üzerine yapıştırılmış ve onu tavuğun peşinden emekliyor gibi gösteren Rick Ross kafasının bu kadar tepki çekmesinin sebebi köle olarak muamele gördükleri zamanlarda siyahi ırkın sahiplerinden kalan artık tavukları kızartıp yemiş olmaları. Yani bir Afro-Amerikanın tavuğun arkasında emekliyormuş gibi gösterilmesi gerçekten ırkçı bir gönderme, çok çirkin bir hareket. Ama aynı zamanda Rick Ross'un bir tavuk bağımlısı olduğu da söyleniyor yani bu kendisinin kökenlerinden ziyade direkt Rick Ross'la dalga geçmek amacıyla da paylaşılmış olabilir. Min'in amacı her neyse hiç de hoş karşılanmadığı için bir süre sonra kendisi de resmi kaldırdı. 

 Gerçekten idoller en azından hareketlerinin nereye gideceğini hesaplayabilecek kadar zeki olmalı.


 Bunlardan başka bazı yanlış yere konmuş el olayları, SNSD kızlarından birinin röportajlarda dalıp dalıp gitmesi, Hyorin'in kabalığı ve ifadesiz yüzü de bir dönem üzerinde konuşulmuş hmmm-çok-kaba olaylar arasında.

İlbe Olayları
 Bizim buralarda çok ortalığı karıştırmasa da (sonuçta oppalar işin içine dahil olmadı :P) Secret ve Crayon Pop'ın yüzleştiği İlbe skandalları aslında Kore'de küçümsenmeyecek meselelerdi. Öncelikle İlbe'nin ne olduğunu açıklayayım:

 İlbe uzun haliyle İlgan Best Kore'de kötü bir üne sahip bir site. Üyeleri genelde aşırı muhafazakar sağ kanata ait. Eski diktatörlerin övüldüğü buna karşılık genel Kore'nin genel olarak gurur duyduğu demoktarikleşme sürecinin yerildiği; küfürlerin, ırkçı yorumların, bel altı konuşmaların ve kadınları aşağılamanın normal sayıldığı bir yer. Mesela kadınlara kendi jargonlarında "boji" diyorlarmış ki bu "vajina" anlamına geliyor. Ve evet kendilerine has bir jargonları var, ki skandallar da bu işe karışan idollerin o jargondan kelimeleri kullanmaları sonucu patlak verdi.

 Her şey Secret üyesi Hyosung'un bir radyo programında grup arası ilişkilerden bahsederken şu cümleyi kurmasıyla başladı: "Her üyemize eşit olarak saygı gösteriyoruz onları 'demokratikleşmeye' zorlamıyoruz". Cümlenin mantığı Türkçe'ye çevrilince pek anlam ifade etmiyor ama burada Hyosung "demokratikleştirme" sözcüğünü tıpkı İlbe kullanıcılarının kullandığı gibi negatif anlamdan kullanıyor: Kısaca açıklamak gerekirse sitede bir beğen-beğenme sistemi var; tıpkı facebookta olduğu gibi. Ama İlbe bu iki durum için farklı kelimeler kullanıyor: Beğen için "sanayileşme", beğenme için ise ""demokratikleşme". Hyosung'un kelimeyi aynı İlbe'de kullanılan şekliyle ve anlamıyla hiç tereddüt etmeden, sanki sürekli kullanıyormuş gibi kullanmış olması ciddi tepki çekti. Şirket ve Hyosung yanlış kullandığını, anlamını bile bilmediğini söyleyip salak ayağına yatmaya çalıştı ama kimse yemedi. Kendisinin o dönemde katıldığı programlardan çıkarılması istendi, yüzü olduğu firmaya Hyosung ile anlaşmasını feshetsin diye mektuplar gönderildi, İlbe Tanrıçası ismiyle anılmaya başlandı, arada ortalığı daha fazla karıştırmak isteyen kimi ilbeciler tarafından Secret albümleri yakılırken bir kısmı Hyosung'u "General Hyosung" olarak adlandırdı vs. vs.

 Tabi ki ülkenin siyasi tarihi ve günümüzdeki yapısından bihaber olan bizler için bu durumu anlamlandırmak zor ama bizim ülkemizde de bu şekilde yasaklı kelimeler, ağza alınınca olay çıkaran söylemler vardır değil mi? Bu bağlamda Secret'ın İlbe olayı kpopta yılın en büyük skandallarından biriydi aslında.


 Bir de Crayon Pop'un İlbe olayı var. Bu da aynı şekilde bir kelimeden çıkıyor. Haziran ayı sonları Crayon Pop resmi hesabı fanları için bir teşekkür tweeti atıyor:

"Hepiniz çok ama çok (nomu nomu) hoş olduğunuzu biliyorsunuz değil mi? Gerçekten moda anlayışınızı kıskanıyoruz. Fanlarımız çok tatlı. Teşekkürler ve teşekkürler.. Wenchong'dan"

 Mesele şu ki "nomu nomu" kelimesi kasıtlı yapılmış gibi görünen bir yanlış yazımla tıpkı İlbe'de eski Kore başbakanı No Mu Hyun'u aşağılamak amacıyla yazılan şekliyle yazılmış tweette. Bu da yeni bir İlbe tartışmasına yol açmıştı tabi. Bazıları bunu bir pazarlama taktiği olarak yorumladı (sonuçta reklamın iyisi kötüsü olmaz), bazıları şimdi battınız işte dedi (ama pek de öyle olmadı), CEOlarının da İlbe'de takıldığı söylendi... Aslında Crayon Pop Secret kadar zarar görmedi bu İlbe dedikodularından.

_______________________________

 Vay be bu sene ne kadar olaylı geçmiş böyle? Daha sırada şarkı intihalleri, copycat muhabbetleri, uyuşturucu ve kumar skandalları var... Onları da 3. kısıma bırakıyorum çünkü diğer türlü sıkılacağınız kadar uzun olacak. Hem böyle olunca her gün blogumda yeni bir yazı olmuş oluyor, hoşuma gidiyor~kkkkkkk

Hadi öptüm baaaaaaiiii~

Mubank'tan beri Dongwoon'dan gerçekten çok hoşlanıyorum kimse Hyunseung'a söylemesin ama aghsfahgsfhgafsadh SONG NAM SHIN SONG NAM SHIN!!!

16 yorum:

  1. Kara olayı cidden çok acayipti, boşa koysan doldurmuyor, doluya koysan almıyordu. Netizenlerin Kara ile ilgili yeni olay çıktığı sürece bunu gündeme getirip duracağını biliyoruz ve bu hiç hoşuma gitmiyor.
    Şu ilbecilerden bazıları 70-80 tane Secret albümü aldım falan diyorlardı öyle büyük bir karışıklık çıkmıştı.
    Crayon Pop'a gelince, gün geçmiyor ki haklarında yeni bir skandal çıkmasın. Sevsem bile "bunlar nabıyo yaaa" dedim, itiraf ediyorum :D
    Bu ara cidden yazı yağıyor, gözlerim yaşardı :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. KARA saygısızlık etti bence. Özellikle Jiyoung tamamen zırvaladı. Eğlence amaçlı bir programı ne hale getirdiler, MClerin tedirginliği yüzlerinden okunuyordu.
      CEOları İlbe diyorlar bir de ama... Bence Crayon Pop saman alevi sönecekler 2014te.
      Sene sonu temizliği bunlar hep :D

      Sil
  2. Öhöm öhöm yazılar ard arda bu ne bereket Nym maşallah :D
    Onew için o dönem çok üzerine gittiler yavrumun.İnsan bi masum, temiz imajı vermeye görsün saldırdılar çocuğa.Yapmıştır yapar Jong bu sonuçta :P ama keşke radyoda yapmasaydı o da bilmiyodu çekildiğini bence.
    Şapka kıtlığını mı çekiyosunuz kardeşim madem sorun çıktı başka şapka takın üzerini allayıp pullamak niye.
    Kara olayını duymadım böyle yazınca merak edip izledim ağlama bölümlerini aegyo olayı çok saçmaydı gerçekten.Ama Hara'nın üstüne fazla gidildi gerçekten.Ağlaması Kyuhyun'u çok bozdu o zaman da Kyuhyun'a hak verdim bilmiyorum aslında kime hak vericeğimi bunu böyle geçiyorum.
    Exo editlenicek konu gerçekten bide bu kadar hayranı olunca patladı olay.Sehun benim gözümde bu Kore medyasını çok takmıycak bi tip.Ha kamera var, ha kamera yok orda neysem oyum tarzında bi çocuk.Bu tavırlarını seviyorum gerçi :P Nefret edilesi Exo fanları (sasaeng) var.Söylediği şey bence daha çok onlaraydı.Çünkü bi idol gerçek fanlarından nefret ediyosa o idol benim için bitmiştir bence diyerek atarlanıyorum burda :D
    -Dongwoon ve havaalanındaki selvi boyu- diyerek bitiriyorum.
    (Bu arada ilk defa yorum yapıyorum bundan sonra elimden geldiğince yazıcam :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arşiv temizliği :D
      Dubu'ya gerçekten çok yüklendiler yazıktır günahtır yani. Ben eğlendim bu skandallar sırasında o ayrı asghahfsahgdfh
      Kara olayı cidden bi tuhaftı. Kyuhyun işini yaptı bence, çünkü Radio Star'da herkese böyle yükleniyorlar. Ama Hara'nın muayyen gününe denk geldi galiba hemen celallendi aghsfahsfah Şaka bir yana kıza da haksız diyemiyorum ben herkes sürtük muamelesi yaptı bir dönem çünkü.
      Sehun'un söylediğini hoş bulmuyorum ben, bir idol fanlarına saygısızlık edemez. Müzisyenlere çok aldırmam ama idollük gerçekten ayrı bir dünya, fanlar sayesinde yaşıyorlar resmen. O müziği müzisyen olarak yapsalar kimseye dinletemezler çünkü. Ben Sehundur Baekhyundur Chanyeoldür Suho'dur... Sevmiyorum bunları. EXO-K dinlesem de üyeleri açısından EXO-M seviyorum, daha içten geliyorlar.
      Dongwoon ve her şeyi diyorum ben direkt aghsfhafsh Naysıı yani adam.

      Gene bekleriz efenim gene bekleriz XD Bir dahakine ismini de söyle ama :)

      Sil
  3. hay maşallah ekşınlara bak..nimpi sen olmasan bunların hiçbirinden haberim olmıycakmış benim..pehh bide koreyi takip ediyorum diye geçiniyorum..:D
    onew'in bi orta parmağı için ortalığı birbirine kattılardı vakti zamanında ama adam iki şirinlik yapıp özür dileyince unuttular..bazen uyuz oluyorum bu fanlara..sanane karşiim sen sanki yapmıyomusun bu hareketleri...keza sullide de aynı şey mevcut.küfürün bini bin paradır ama idoller yapınca aaaa olurmu..ağızlarına terlikle vurucaksın..sinirlendim yine.. :D

    sm şapka olayıda ayrı bişe..illa ingilizce bişey olucak madem bi tercümana okutun demi..zaten havadan nem kapıyosunuz..gerçi ordaki küfür hiç hoş değil ya neyse..sansürlemek nedir yani başka bişi kullan.zibilyon yere saçıyosunuz zaten paranızı bi şapkayı mı esirgediniz...cıkcık

    haranın olayını bilmiyodum mesela ben..zavallı kyucuk..şiddete maruz kalmış resmen..tam teselli edilesi zamanmış ama ben kaçırmışım..aishh :D ağlayan kızda grubun en küçüğü dimi..bu aegyo olayının cılkını çıkarttılar zaten..bu bizdeki ufaklıklara küfür ettirme çabası gibi..zorla da olsa yaptırılması hiç hoş değil.. hatunu çileden çıkartmışlar sonunda.. :D ayrıca gözyaşı dediğin insani bi durum sonuçta,sırf ağladı diye üstüne gitmekte neyin nesi..aishh bazen korelileri hakikaten anlamıyorum ben.. :(

    exo'nun olayını hiç anlamadım zaten..fanları da zaten bi tuhaf..bebelerden birinin abisi miydi neydi onun düğününü filan bastılar diye bişiler okumuştum..bi zamanların deli dbsk fanlarını aratmıyolar bunlarda..yalnız suhoyu takdir ettim..sujunun leeteuk'ını anımsattı bana.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi ama bunlar "public figure" yani. Tamam Onew'nunkisi Onew değil Lee Jinki'yken yaptığı bir hareketti. O yüzden bu kadar üzerine gidilmesi saçmaydı ama anlamak lazım işte: Bunlar idol. Kendileri için yaratılan imaj içinde daima mükemmel olmak zorundalar. İşleri bu.
      SM şapka olayı komik bence çünkü o dönemde o şapkalar çok modaydı. SM sadece trend neyse onu uyguladı her zamanki gibi, böyle bir şeyden tepki çekeceği aklına bile gelmemiştir~kkkkk Ayrıca SM... İngilizce... Hepimizin malumu aghsghafsh
      Diğer bölümde onu da yazdım. Sasaengler bir gün öldürecek çocukları, ancak o zaman rahat edecekler aghsfhagfsh

      Sil
  4. Onew'nun skandalının abartıldığı o dönem ben nerede olayla ilgili bir şey görsem gülmekle meşguldüm flkdsfdsdj yani cidden, Onew'nun bunun en az 3-5 katını yurtta yaptığından eminim şahsen~kkkk
    SM'in şapka skandalı bana sadece SM'in ne kadar fakir olduğunu -ya da LSM'in nasıl böyle para kazanabildiğini- anlatan bir cimrilik ögesi gibi geldi aslında dslfkjdfşs
    Sulli olayına Onew'nunki gibi yaklaşmak isterdim aslında, çünkü idollerin de insan olduğunu düşünüyorum ve küfretmeleri garip bir şekilde batmıyorlar ama onların "idol" oluşu da yadsınamayacak bir gerçek, Onew'nunkini çekim kurbanı olma sayabiliriz fakat Sulli'nin orada kendini tutamaması mesleğini yarım yaptığını gösterir aslında. Bu bağlamda tamamen katılıyorum, hoş katılmadığım bir madde yok da can sıkıntısı şlkşsdfd
    Kara olayı... Cidden hakkında konuşması bile awkward silence yaratabilecek bir durum, ayrıca benim KARA kızlarının psikolojisinin bozuk oluşu tezimi de kanıtlar bir şey. Sadece evil maknae'liğini gösteremeyen Kyu'ya acıyorum. :D
    EXO olayı... Exo'yla ilgim alakam yok aslında ama acıyorum ben o çocuklara ya. Benim öyle fanlarım olsa kendimi intihar eder ya da idollüğü bırakırım, bir fandom kendi grubunu böyle rezil edebilir, rezil gösterebilir... Sehun olayı beni nötr olduğum EXO'ya karşı pek değiştirmese de daha çok hastası olduğumuz "oppalarımız"ın bizim hakkımızda gerçekte neler düşünüyor olabileceğini düşündürttü, yani "içi dışı bir" dediğimiz idollerin bile yurtlarının ücra köşelerinde kimin dedikodusunu yaptığını bilemeyiz, değil mi?
    Racism olayını ben KPop'ın gülümsemekten yüz kasları beynine hasar vermiş kızlarının aptallığına veriyorum flkdsjdl
    Yılın en sevdiğim olayıysa Ilbe oldu, özellikle Secret'ı takip etmeyi seven biri olarak -special thanks to bi ey pi- Hyosung'dan çok rahat beklerim. Kızların 4ünün de ayrı ayrı kendilerine has karanlık yüzleri var resmen ve baya kabadayılar sdljlkd sahnede nasıl öyle aegyo manyağı olabiliyorlar anlayamıyorum. Ama TS olayı çok güzel atlattı bence, kimse yemedi ama öyle güzel unutuldu ki, Shinhwa/B.A.P olayında da bunu yapmıştı aaah ah *aklına gelince gider bir köşede ağlar*

    Bloga ilk yazışım ama bir süredir takip ediyorum ve daha sık yazmalısın Nym, cidden :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki her SHINee üyesinin çok daha fazlasını yaptığına eminim ben.
      KARA kızlarının psikolojisinin bozuk olduğunu mu düşünüyorsun? Neden?
      B.A.P fanlarının Secret'tan nefret etme durumu asgfhgafdhsgfdh Bilmiyorum, bana normal, sıradan idoller gibi geliyorlar; fazla agyeolu olduklarından sevmiyorum o kadar. B.A.P Shinhwa olayı yaşanırken aynı zamanda bir sürü başka olay da vardı ve Shinhwa zaten sorun olmadığını söyledi. Yani TSin emeğinden ziyade Shinhwa'nın açıklaması kurtardı bence. Ama şarkılar gerçekten benziyor gene de o kadar küçük bir kısmı ki intihal sayılmaz o yüzden. Sadece Daehyun'un köprüsü o kadar.
      Sen de daha sık yazmalısın asggfagfsdfagdfah

      Sil
  5. Sehun'un kabalık yaptığını düşünmüyorum ben. Evvela fanlarını sevmek zorunda değil. Karşımızda gerçek bir insan, duyguları düşünceleri olan bir insan var. 234572367 albüm alan, şirket kapısında yatan, takip edip fotoğraflarımı çeken yani önümde bu kadar küçülen insanları ben de sevmezdim bence. İlk başlarda büyüleyici görünse de sürekli aynı şeyleri görünce ister istemez küçük görmeye başlarsın. Hiç bir idolün de fanlarını sevdiğini falan sanmıyorum ben. Zibilyontaneler zaten. bir sürü fakir ve ölümlü dsöjfgskjhdfghs işsiz ordusu. O yüzden fanlara yönelik yapılan bütün hareketler benim için yavşaklıktır. Şarkıcılar kendi işlerine bakıp müzik, dans ne için yola çıktılarsa onu yapsınlar. Üstümüze tükürüp, küfür etmedikleri sürece sorun yok. Takip ederim.
    Kara olayında da sunucuların hepsi o şişeyi haketmişti. üstelik hara fırlatmış bile sayılmazdı, zayıf fırlatma efektiyle şişe masanın öbür ucuna yuvarlanıp gitti sakince. ben olsaydım bana dating-dol diyenin k.çına bile sokardım onu. ki bunu diyen de Kyu'ydu. terbiyesizlikti. he çoğu kişi hara'nın da haberi vardı bunun deneceğinden, programdaki herşey senaryo diyor ama bence o kadar da değil... wgm gibi hikayeli değil sonuçta... muhabbet ediyorlar... orda da suju fanlarının tepkisine anlam veremedim ben. kara reklam için yaptı etti dediler ama grup dağıldı gitti. reklama ihtiyaçları da yoktu, zaten olaydan onlar zarar gördü. pfft

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben hiçbir idolün fanlarını sevmediği görüşüne katılmıyorum; fanlarıyla gayet samimi anları olan kpop tarafından fan-babo olarak adlandırılan idoller de var. Bence bir kısmı oldukları yerde fanlarının payını görebilecek kafada hala.
      Sehun'unkisi benim gözümde biraz kabalık, çünkü cümlesinde küçümseme var. Pek de yetenekleriyle olduğu yere gelmemiş bir idol olarak Sehun'un onu oraya taşımakta katkısı olan fanlara birazcık da olsa saygı duymamasını hoş bulmadım ben. Ha umurumda mı? Değil aslında. Ki bir açıdan EXOnun fanlarını sevmemek için bir çok sebebi de var. Gene de "o fanlar" doğru bir kullanım değil. Gerçi bir şey fark etmez Sehun fanları hala "oppa öyle demek istememiştir" tadında. Ama birinin o çocuğa onu olduğu yere taşıyanın sadece kendisi olmadığını hatırlatması lazım. Benim için böyle.

      Hara'nınkisini Kore idol şartlarında değerlendirdiğinde kabalık. Sonuçta bu sektör senden seni buza sürtseler bile kıkırdamanı, kafana çekiç geçirseler kahkahalarla gülmeni bekliyor. Yani idollerin aşağılanması, ya da üzerlerine gidilmesi yeni bir şey değil. Hara da o programa katılırken pekala bu iş yüzünden sıkıştıralacağını biliyor olmalıydı, profesyonel davranmalıydı. Normal bir insan için Kyuhyun'un söylediklerinin affedilir olduğunu ben de düşünmüyorum ama bir idol için... Daima bu tarzda programlarda ağızlarına okuyorlar, Block B katıldığında Zico'yu sürekli saygısızlıkla suçlayıp çocuğa soğuk terler döktürmüşlerdi. Goo Hara profesyonel davranıp katlanmalıydı sektöre göre. İşi espriye vursaydı bunların hiçbiri olmazdı.

      Ama evet, Suju fanlarının reklam muhabbetleri bence de saçma. Acaba onların KARA'nın Japonya'da ne kadar popi olduğundan haberleri var mı? Grubun dağılması koydu bana, KARA gitti, Wonder Girls gitti... Bunlar kpopun önemli kız grupları sonuçta.

      Dediğim gibi iki olayda kpop standartlarında yanlış bu yüzden skandal oldu. Birinde fanlara saygısızlık-bir nevi yalan söylemişlik var öbüründe sunbaelere atarlanma. Ölümcül günah bunlar aghfshagfshgafh Benim içinse umurumda bile değil, senin de dediğin gibi işlerini yapsınlar dinler/takip ederim.

      Sil
    2. Bence dediğin yanlış.K-POP'un işleyiş şekli Nym seninde dediğin gibi fanlarla dönüyor, yani fanların bu işte çok büyük bi payı var.Bi idol fanları sevmez içten içe yaptıkları hoşuna gitmez, yılışıklarından hoşlanmayabilir ama fanlarına saygısızlık edemez çünkü sonuçta seni o kadar önemsiyolar, seviyolar, senin bu kadar ünlü olman onun sayesinde bunları düşünüp en azından bir gülen yüzünü onlara göstermelisin, yavşaklık et demiyorum tabi.Ayrıca fanlarını seven, samimiyetine inandığım, idoller var onlarınkide yavşaklık değil.
      Neyse fikrimi belirtiyim dedim, kaçtım ben :)

      Sil
    3. Sehun özel hayatında söylemiş zaten bunu. özel hayatında isterse ebemize de küfredebilir. haberimiz olmadığı sürece sorun değil. Fanlarını sevmek sevmemek konusunda hala aynı düşünüyorum. sayımız çok, yerdeki taşlar kadar aynı ve sıradan görünüyoruz. bişey çoksa değersizdir. insanların tanımadığı kişilere sevgi beslemesi gerçekçi gelmiyor bana. he minnettarlık olabilir ama sevgi asla... dünyada tanımadığı kişileri seven herhangi birinin yaşadığını sanmıyorum. kimse kimseyi durduk yere sevmediği gibi durduk yere nefret de etmez. fanlarıyla samimi olan bir sürü idol var, bu sevmek değil kibarlık bence. Sehun'da fanlarına karşı gayet kibar sevecen ona bakarsan ama sevmek başka bişey. ben idollerin fanlarını sevdiğini düşünmüyorum derken, onları sevmediklerini de ima etmiyorum. sevgi konusunda nötrler. çünkü yabancılar. sevmek, saygı duymak, nötr olmak ya da minnettar olmak, hepsi farklı şeyler.
      evet Sehun yetenekleriyle olduğu yere gelmemiş olabilir ama o 12 kişiden sadece bi tanesi. olduğu yere de sm sayesinde geldi sayılır. ve olduğu konumda sırıtıp çıkıntılık yapmıyor. başından beri sessiz, soğuk biriydi. hiç ilgi meraklısı olmadı, ön plana çıkmaya çalışmadı. kimseye kaba davranmadı, ittirip kaktırmadı. ve onu olduğu gibi sevmeyi fanları seçti. herkes kendi seçimini yaşıyor yani. "o fanlar" ı pekala da sasaengler için söylemiş olabilir. özellikle "o" dediğine göre belli bir kesimi işaret ettiği sonucuna da varabiliriz. bütün fanlar için söylemişse de farketmez gerçi. mantığını anlayabiliyorum.

      hara. yani nym, burda öyle herhangi bişeyden bahsetmiyoruz. direkt aşağılama var. dating-dol, idol otobüsü. insan ve idol farklı şeyler mi? gurur ve onur aynı şey değil mi? böyle zorbaca her davranışta idol dünyası diyip gücü elinde tutana domalmak mı gerekiyor? "idolsen gülümsemelisin, idolsen çekmelisin, idolsen he he diyip yerine oturmalısın" çok çok kötü bir mantık bence. hepsi bunu böyle kabul edip gerçekten de piyasaya domaldığı için, kuklalık yaptığı için kimse onlara saygı duymuyor. böyle olmanın saygı duyulacak bi tarafı da yok. bu yüzden sömürülüyorlar, sözlü ve fiziksel tacize uğruyorlar zaten. idolsen katlanmalısın çünkü. bana kalırsa hakaret ve aşağılamaya katlanmanın, he demenin profesyonellikle alakası yok. profesyonellik de başka bişey. içi boşaltılmış bu kavramın da.
      her zaman block b normal idollerden değil, umursamıyorlar diyorlar ya. he zico madem çok umursamıyor idolümsü şöhreti o zaman ona saygısızlık yapanlara da diss atsaydı keşke. hara soruları biliyor ya da bilmiyor, korenin gelenekleri sunbaeleri ya da her neyse. şişeyi attığı için tebrik ederim. oranın kültürü boktan büyüklere bile saygıyı gerektiriyor olabilir ama kültür-gelenek olan her şey aynı zamanda iyi ve gerekli olduğu anlamına da gelmez.

      Sil
    4. Sehun konusunda anlaşabileceğimizi düşünmüyorum çünkü benim için özel hayatında söylemiş olması işleri daha da gerçekçi yapıyor. Gerçek düşüncesi bunlar Sehun'un. Dediğim gibi fanları sevip sevmemesi Sehun'la alakam olmadığından o kadar da umurumda değil. Ama yaşadıklarından dolayı empati kurmayı deneyip tavrını anlamaya yaklaşsam da kullandığı kelimenin doğru olduğunu düşünemem.

      Ben Hara'ya yapılan hareketin doğru olduğunu düşünmüyorum. Sadece içinde bulunduğu ortamda bunun geleceğini bilip ona göre davranmasının beklendiğini söylüyorum. Onur ve gurur aynı şey değil mi demişsin. Açıkçası idollerin o anlaşmalara imza attıkları anda bu tarzda şeyleri biraz geri planda bıraktıklarını bir gerçek. Haklısın mantık kötü hatta direkt iğrenç. Ama sektörün mantığı bu. Ve Hara bunu kabul ederek bu işe girdi, girmiş olmalıydı, yıllarca da buna katlandı. Eğer bir idol buna karşı çıkmak istiyorsa önce kendini güzelce ifade etmeli, karşısında olduğunu belirtmeli. Eğer sen yıllarca bu çarpık mantığa uyup hiç beklenmedik bir anda toplum tarafından zaten çok önem verilen yaş ilişkisinin de dışına çıkarak karşılık verirsen insanlar buna skandal gözüyle bakar. Zaten idollerin her haltında bir şey arıyorlar.

      Aslında seköre diss atmışlığı var ama hala da içinde işte. Bilmiyorum, bazen özellikle Zico gibiler için neden katlanıyorlar ki bassınlar gitsinler diye düşünüyorum. Şöhret böyle bir şey demek, insan bir kere girdi mi çıkamıyor içinden.

      Dediğim gibi ben mantığın doğru olduğunu düşünmüyorum yani bu konuda seninle hemfikiriz. Sadece Korelilerin kpop sektörünün olaya nasıl baktığını ve bu bakış açıları yüzünden bu olayları skandal olarak değerlendirdiğini söylüyorum. Kore toplumsal yapısında çarpık bulduğum tonlarca şey var - mesela bu kadar ahlak budalası bir izlenim yaratıp her köşe başında love-motel bulundurmaları gibi. Ayrıca yaşın da insan ilişkilerinde önemli bir kavram olduğunu düşünmüyorum, tabi arada nesil farkı yoksa. Bunların hiçbirinin yanında da değilim. Ama işin işleyişi böyle işte. Bu yüzden bu olaylar olay oluyor, bu yüzden bunun içinde bulunan idoller tepki çekiyor.

      Biz Kore'nin dışındayız, buradan onların yüzyıllar içinde oluşmuş kültürel yapılarına tonlarca laf geçirip aşağılayamam da ayrıca. Ülke ile ilgilendiğim için yorumlayabilirim, anlamıyorum, bana göre saçma diyebilirim; eleştirebilirim ama "oh iyi yapmış" benim değil Kore'nin bileceği iş gibi geliyor bana bu tarz olaylarda.

      Sil
  6. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Küfür ettiğiniz ve genel olarak mantık çerçevesinde konuşmayı beceremediğiniz için yorumunuz tarafımdan silinmiştir. Lütfen önce kendinizi sonra düşüncelerinizi toplayınız ondan sonra gelip fikrinizi belirtiniz. İtiraz ya da katılmama normaldir ama saygısızlık blogumda olmasını istediğim bir şey değil.

      Sil
  7. daha önce yorum yazdım mı bilmiyorum ama yazıları severek okuyorum hatta canım sıkıldıkça geri dönüp aynı yazılarını okuyorum.Müzikten öyle çok anlamam kulağıma iyi gelen güzeldir mantığı var biraz :D Yine korenin kendi kendine kuruntuları bunlar skandalsa amerikalılar naapsın?Go haraya üzüldüm yazık yav.İnsan ne kadar tahmin etse de hatta önüne koysalar sana bunları bunları söylücez deseler bile o an insanın dayanamayıp patlaması çok normal.Hayır diğer sunucuların bu kadar yüklenmelerini anlarım ama kyuhyun'un bu kadar ağır konuşmasını anlamıyorum.Sonuçta sende idolsun aynılarının senin başına gelmesi an meselesi.Zico'cuğa nerede yükleniyorlar bu kadar.İnternette baktım radio star zico diye hiçbir yerde yok

    YanıtlaSil