10 Aralık 2012 Pazartesi

"Benim Grubum Daima Zirvede Olmalı!!" Kpoptaki Oylama Çılgınlığı


 Bir kpop grubunu sevmek çok farklı şekillerde başlayabilir: İzlediğiniz kdramada hoşunuza giden bir şarkının sahibi olabilir bu grup; bir arkadaşınız dilinden düşürmüyordur bu yüzden sonunda siz de nesi bu kadar özel ki deyip ufak bir önyargı eşliğinde araştırmaya başlayabilirsiniz; aslında sevdiğiniz başka bir grupla ilgili araştırma yaparken karşınıza bir MVleri çıkabilir ve ilgilinizi çeker ya da sadece bir üyenin resmini görür ve hiç de fena değilmiş deyip grubuna göz atmış bulursunuz kendinizi... Çok farklı şekilllerde başlayabilir bu iş ama takip edilen yol hep aynıdır: Önce hoşlanır ve herhangi bir üyenin en iyisi olduğunu düşünür; sonra sevmeye başlar ve aslında her üyenin sizin için ayrı bir yeri olduğunu, hepsinin yavaş yavaş kalbinize girmeye başladığını hisseder; en sonunda da bir şekilde (büyü mü, lanet mi hala anlayamadım ama) o grubun başınıza gelebilecek en güzel şey olduğunu düşünmeye başlarsınız. Onların müziği sizi sakinleştirir, hareketlendirir, üzer, sevindirir ama bir şekilde daima en iyi noktaya/olmak istediğiniz yere sürükler; onların hataları dünya üzerinde olabilecek en sempatik şeylerdir ki zaten artık bir fan olan siz için biricik grubunuzun hatalarını bulmak çok zordur. İyi de nereye kadar?
 Son dönemlerde kpop fandomları arasında bir oylama çılgınlığı aldı başını gidiyor. Fandomlar kendilerinin bizzat verdiği oylara bakarak fanı oldukları grubun en iyisi olduğunu söyleyip "gerisi işe yaramazdır" şeklinde çirkin ifadelere varacak cümleler kuruyorlar sosyal paylaşım alanlarında (İnanın bana çok daha kötülerini, işe ana ve bacıların karıştıklarını okudum ki hiç serin değil). Kimsenin kpopun ne kadar çaktırmasa da bir "müzik" türü olduğundan "müzik" sattığından sunduğundan haberi yok sanki. O kadar saçma oylamalarda sevdikleri idolü/grubu birinci yapmaya çalışıp sonra da bununla övünüyorlar ki, oturduğum yerde hayretle izliyor, kahkahayı patlatmakla başımı hayalkırıklığı içinde masaya vurmak arasında bir yerde gidip geliyorum.

 Şimdi bu aralar beni yukarıdaki hale sokan üç anket/oylamayı örnek vereceğim ki ne demek istediğimi daha net anlatabilmiş olayım:

 Öncelikle geçen hafta twitter listemi dolduran Allkpop Awards oylaması... Pardon, anlayamadım? Kpop hakkında herşey olduğunu söyleyip saçma sapan dedikodular, kpopu "dinleyen" insanların zerre kadar ilgilisini çekmeyen sözde haberler ve kimsenin net olarak bilemediği kaynaklarından öğrenerek yazdığı skandallardan ötesine gidemeyen allkpop.com mu? O mu kpop müzik dünyasını "en iyi grup" "en iyi albüm" "en iyi blah blah"sı diye ayıracakmış?! Eminim sevdiğim gruplardan birisi bu saygıdeğer siteden bir ödül alamazsa kahrolur, hastalanıp yataklara düşer!! 

 Yukarıdaki yorumumdan da anladığınız üzere bu "ödül töreni" için oy kullanma zahmetine katlanmadım çünkü gereksiz. Ben allkpopa twitterımda birisi bir linkini paylaşmadığı sürece uğramam bile, çünkü gerçekten kpop üzerine olabilecek en boş sitelerden biri. Onun yerine fandomlar tarafından hazırlanmış gerçekten kaliteli bloglar var, onlardan kontrol ederim neler olup bitiyor diye. Önceden kpop bu kadar yaygın değildi o yüzden hep yabancı bloglara girerdim bu sebeple alışkanlığım hala değişmedi ama bazı Türk fandomlar da gerçekten harika işler çıkarıyorlar,  yeni daldığım ve pek ilgilenmediğim facebookta da çok güzel sayfalar var (Çok kalitesizler de var ama o tamamen ayrı bir konu). Boşverin saçma sapan sitelerde vakit öldürmeyi kaliteli kaynaklardan müzik hakkında bir şeyler okuyun.

 İkinci olarak Mnet'in bazı saçma oylamaları var ki bu "hadi grubumuzu/idolümüzü/oppamızı birinci yapalım" zırvalığının tavan yaptığı şeyler. Mesela en son rastladığım oylama şuydu: "Hangi grubun maknaesi daha yaşlı görünüyor?" Aslında buraya kadar herşey normal; bu kpopta çok konuşulan, hakkında çok muhabbet dönen bir konudur ve herkesi ters köşeye yatırdığı için gayet eğlencelidir de XD Asıl tuhaf olan fandomların bu oylama için kendi gruplarının maknaesini birinci yapmaya çalışmasıydı! Yahu aklınızı başınıza toplayın ey cemaat-i kpop, hangi idol kendinden büyük olan birilerinden daha yaşlı göründüğünü kabul etmek ister? Kpopun temel dinamolarından biri "sonsuz gençlik"ken hem de! Ben o fandomlardan birinde olsam (ki öyleydim XD ) en sevmediğim grubun üyesine atardım mesela :P (ama gülmekten oy kullanamadım o ayrı konu XD ) Bütün oylamalar birinci olunması gereken şeyler değildir sayın fanlar, lütfen sevdiğiniz idolün ismini/resmini gördüğünüz anda gözlerinizden kalpçikler fışkırtıp "OPPA/UNNİE...BİRİNCİ...OLMALI!!" moduna girmeden önce mini mini birlerken ufacık dirseklerinizi çürüterek kazandığınız okuma yeteneğinizi konuşturun bir.~haha

 Sonuncusunu ise eleştirdiğim anda gene yanlış anlaşılıp eleştirileceğimi bilmeme rağmen sırf rahatlamak istediğimden yazacağım: Top Ten Songs isimli blogun hazırladığı En Eşsiz Sesler İlk 100 Listesi. Listede Yesung birinci. Tekrar... Pardon anlayamadım?! Sadece kpop listesi olsa neyse, bir şekilde sesimi çıkarmamaya çalışırım ama dünyada gelmiş geçmiş bütün seslerin bulunduğu bir listede Yesung mu birinci?!! Lütfen birisi bana şaka yaptığını söylesin... Yesung'un hemen altında kpoptaki her idolün büyük ihtimalle bir dönem idolü olmuş en azından hepsinde moonwalk yapma isteği oluşturmuş insan olan Michael Jackson'ın ya da bunun "eşsiz sesler" listesi olduğunu düşünürsek 5. sırada Fredie Mercury'nin (FREDDIE MERCURY YAHU!!! Adam gelmiş geçmiş en iyi rock müzik solistlerinden biri, tenor sesinin ne kadar eşsiz olduğu bir blog tarafından değil, bu işin uzmanları tarafından kabul edilmiş bir insan, Yesung'un yapsa nefes darlığından öleceği falsettoları bir seferde çıkarabilen adam!) üstelik neredeyse her Super Junior üyesinin olması listeyi daha da saçma yapıyor. Ama bu büyük ihtimalle ELF olan bir kişi tarafından hazırlanmış bir "kişisel" bir liste o yüzden gene bir şekilde tolore edilebilir, sonuçta ben de "kişisel zevklerime göre bilmem kim gelmiş geçmiş en iyi sestir" dediğimde kimsenin itiraz etme hakkı olamaz. Ama mesele şu ki bazı ELFler bu listeyi alıp sanki yetkin bir kurul tarafından (ki öyle bir kurul varsa hepsi siyah takım elbiselerinin iç ceplerinde "I love Super Junior" yazılı tezahürat havluları taşıyor olmalı) hazırlanmış bir listeymiş gibi övünmeye başlayıp bir de bununla yetinmeyerek diğer grupların vokallerine çamur atmaları. Cidden... Aklınızı başınıza toplayın sayın fanlar. Saçmalamanın da bir sınırı olmalı. Gözünüz bu kadar kör, kulağınız bu kadar sağır olmasın. Queen'den bir Bohemian Rapsody dinleyin kendinize gelin. Gerçekten dinleyin ama... (Sormadan söyleyeyim: Evet şarkıdaki bütün tiz ve pesler sesi Yesung'a göre daha az eşsiz olan Freddie Mercury'nin dudaklarından dökülüyor.)

 Listede Mercury gibi örnek verilecek daha çok isim var ama bir yerde de ne gerek var ki? Nasıl olsa gerçekten sağduyusu olan ELFler (ki birkaçını tanıyorum ve bu beni gerçekten mutlu ediyor) listeyi gördüklerinde zaten kendiliklerinden "hadi canım" demişlerdir. Diğerleri ise bu yazdıklarımı okuduklarında "gene bir VIP Sujumuza çamur atıyor" şeklinde düşünecekler, sosyal paylaşım ağlarında YG ve annemle ilgili fantezilere memnuniyetle eyvallah diyeceğim şeklinde yorumlar yazmaya devam edeceklerdir. Öyleleri için bu listenin başında Big Bang'den ya da sevdiğim başka bir gruptan birisi olsa da aynı tepkiyi vereceğimi söylememin, bunu yazmak için enerji harcamamın hiçbir faydası olmayacak, biliyorum o yüzden o kısmı es geçiyorum.

 aranot: Aynı sitenin "Tüm zamanların en iyi rapperları" listesinde de aslında benim en sevdiğim Suju elemanlarından biri olan ama rapi hakkında pek de öyle düşünmediğim Eunhyuk 4. sırada... Söyle bana nerelere gidem ne edem, eyy okuyucu?!!

 Son söz... Bir kpop fanı olarak gene bir kpop fanının sevdiği grubu bir çok yerde birinci olarak görmek istemesini, onun en iyisini hak ettiğini düşünmesini bütün kalbimle anlıyorum, ben de öyle düşünüyorum daha doğrusu hissediyorum çünkü. Ama bazen mantığınızın da konuşmasına izin vermelisiniz ve sevdiğiniz grubu saçma bir şekilde göklere çıkarmadan önce azıcık da olsa düşünmelisiniz. Çünkü siz onları anlamsız yere yükselttikçe bunun dayanağını sizin kadar net göremeyen başkalarının onları yere çarpmasını kolaylaştırırsınız sadece. Fanı olduğunuz grupları eleştirmeyi de bilin, çünkü siz onlara en iyileri olduğunu söylediğiniz ne yaparlarsa yapsınlar desteklediğiniz sürece, nasıl olsa beğeniliyoruz deyip aynı çizgide ilerleyecek sonunda bir kısır döngüye hapsolacaklardır. Çok sevdiğim bir grup bana bunu hissettiriyor ve gerçekten üzülüyorum. Şükürler olsun ki daha çok sevdiğim bir başka grup durumun daha farkındaymış gibi görünüyor ve bu da onlara daha çok bağlanmama neden oluyor. 

 Bir de oy atarken şöyle bir ne hakkında olduğuna bakın yahu! Günün birinde bir grup fan gene grubunu birinci yapma hastalığına tutulacak oylamanın "en kötü kpop grubu" dalında olduğunu görünce fena halde dumura uğrayacaklar. Hiçbirimiz böyle bir birincilik istemeyiz değil mi? XD

 Ve lütfen... Lütfen lütfen ama lütfen... Saçma sapan oylamalarda bir grup için kendinizi paralayıp sonra da onu kazandığınızda iyi bir ödül almış gibi övünmeye bir son verin! EMA var MAMA var yakınlarda Melon Music Awards var... Önemli olanlar bunlar ve bunun gibiler, fan bloglarında yapılan sıralamalar, ciddiyeti ve bir dayanağı olmayan oylamalar değil. Kpopu bu kadar basitleştirenler de sırf bu ve bunun gibi nedenler yüzünden bizzat kendi fanlarından başkası değil.

not: Boşuna konuşmuş olmamak için bahsettiğim sıralamanın olduğu blogun adresini de vereyim:

 Allkpop Awards için allkpop'a, bahsettiğim yaş oylaması içinse (ki sanırım artık kapanmıştır) Mnet'in sitesine bakabilirsiniz. Kafamdan uydurmuyorum yani gerçekten var bunlar~hahaha

25 yorum:

  1. Hehahhaahuahua Frank Sinatra girebilmiş mi bari listeye? Cidden, Koreli şarkıcıların sesleri dünyadaki muadillerine göre güçlü değil ve ses aralıkları da son derece dar. Özellikle idollerin.
    Benim listemde ilk 100'de bir Kpop idolü olur muydu?? Sanmıyorum.
    Ha bu benim kpoptan tanımlanamaz biçimde hoşlanıyor olduğum gerçeğini değiştirmez.

    Ayrıca yeri gelmişken bir serzenişte bulunmak istiyorum;
    Cumartesi günü BKM'de yapılan Kpop yarışmasında (Hayır,hayır organizasyonun berbatlığından ya da yarışmaya katılanların %90'ının içler acısı halinden bahsetmeyeceğim.) ödüller dağıtıldıktan sonra "Haydi coşalım bacım!" konseptli bir kopuş oldu. Açılış çok doğru bir seçimle Fantastic Baby ile oldu. Ve bütün salon bağıra çağıra,zıplaya zıplaya kopuştuk. Ardından adını sanını bilmediğim ve izlemek zorunda kaldıktan sonra bile zerre merak etmediğim bir kız grubunun yarıda kesilen parçası ve Elf'lerin haklı olarak Suju isteği yapmaları geldi.
    Salonun arkalarında kopuşan Lee'nin "Bonamana", güzzi'nin "Sorry sorry" çığlıklarına rağmen Spy diye bir şarkı çaldılar. Elfler memnun olsa da biz hayal kırıklığı yaşadık :( Şarkıyı ilk defa tamamen dinledim, bir daha dinlemeyi düşünmüyorum. Ok tamam Siwon yakışıklısın, seksisin, feci derecede bayılıyorum sana ama... Sırf o zat-ı şahane için de bütün şarkılarını dinleyemem ki! Elflerden de benim gibi düşünenler illaki vardır. Kendilerine buradan sesleniyor ve kol kırılır yen içinde kalır mantığını terk etmelerini, Suju'yu Dont Don gibi şarkılar yapmaya itmelerini rica ediyorum :D Tabii bu benim zevkim. Belki onlar dat daratdat,babbarabbapları sonsuza kadar dinlemek istiyorlardır.
    Ah ah... Sorry sorry çalsaydılar Lee ile sahneye fırlayıp dans edecektik oysa :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahhahaha listeye şimdi bir göz attım da, saçmalığı Koreli idollerle dolu olmasından ziyade Avril Lavigne'nin 24. Mariah Carey'ninse 49. sırada olmasından kaynaklanıyor XD Günah vallaha, Allah taş yapar. Violonsel gibi kadın yahu. Kim onun kadar yükseğe çıkıyor be?

      Sil
    2. Benim listemde Koreli olur muydu? Olurdu ama idol olmazdı bu bir, ikincisi girenler de gayet gerilerde olurdu. 100 kişi sonuçta 2-3 Koreli sıkıştırabilir bence~haha

      Ah SPY son albümlerinin reapckaged versiyonunun çıkış parçası~haha Nega saranghanın espiayy diye gider... İnsanla ağzına aynı anda hem kuru fasulye-pilay tıkıp hem de fondü sokmuşsun gibi tuhaf bir tat bırakıyor, aşırı alakasız.

      Bu arada piiiiiii!! Siwon'u mu beğeniyorsun?! Cık cık cık guzzi bulamadın mı başkasını? Kpopta idoller tükendi de o mu kaldı yani? Hiç sevmem Siwon'u bana kilise korosundaki çocuklarla ilgili kötü planları olan rahipleri hatırlatıyor =_=

      Etkinlikle ilgili bir iki videoya baktım SNSD performansı pek bir fena :P Gerçi benim de sesim güzel değil (en azından ben sevmiyorum) o yüzden bu blogda ahkam kestiğim zamanlar dışında pek eleştiremem başkalarının sesini XD

      Liste zaten saçma hiç gündeme gelmese ve ben bir yerlerde rastlasam güler geçerdim. Ama mesele bazı ELFlerin bunu kayda değer bir şey gibi gösterip diğer gruplara çamur atmasıydı. O yüzden hakkında yazdım yani :) Katılıyorum Avril kim Mariah kim?

      Sil
    3. Yapma Nym Siwon yakışıklı değil de ne allasen? Kore'de sokaklarda onun gibi bir tane adam yok. Olsa paramparça ederler eminim. Bir parça da ben koparayım diye sıraya girerdim XD Suju hakkında çok ahkam kesecek kadar bilgili değilim ama sanırım onun sesi çok yok. Hiç solo dinlemedim. Yesung eğer OST'lere şarkı söyleyip duran çocuksa, evet cidden iyi. Ama yine de 98'den falan girerdi en iyi ihtimalle.
      Bloglardaki kişisel zevklere göre yapılmış listelere bakıp sağa sola laf atanlara cevap yazmaya tenezzül etmem vallaha.
      Millet kızacak şimdi bize. Kızın listesine bakıp dalga geçiyoruz ama, olabilir normaldir. Kendi zevkine göre dünyanın en iyi sesi Yesung'tur, bilemeyiz. Dalga geçiyor olmamız eğlenme arzumuzdan gelir. Listenin başına benim en sevdiğim Koreli şarkıcıyı koysaydı da dalga geçerdim.
      Ben de liste yaparım "Dünyanın en iyi dansçıları" diye, ilk sıraya Taeyang'ı, ikinci sıraya da Jay Park'ı koyarım. Ama bu onlara beslediğim sempatiden olur, gerçekten dünyanın en iyileri olduğunu düşündüğümden değil. O kadar göreceli değil diyor ya Cem Yılmaz, aynen o hesap.
      Ha bir de ben listemin altına içimdeki fangirl tarafından yazılmıştır diye not düşerdim :D
      Mesele zaten fangirl yanınla yargılamamakta...Ama o da pek kolay gelmiyor insanlara

      Sil
    4. Sevmiyorum hatun ne yapayım? Gözlerini sevmiyorum, muza benzeyen yüzünü sevmiyorum, dalyan gibi fiziğine itirazım yok gamzesi de iyidir ama sevmiyorum işte~haha
      İşte ben de onu dedim ya zaten. Benim listeye bir itirazım yok herkesin zevki kendine. Ama bazılarının bu listeyi sanki dünyanın tek gerçeğiymiş gibi tanıttıklarını görünce tepem attı elimde olmadan~kkkk İlk gördüğümde Freddie Mercury uleeyn Freddie Mercury buu!! diye zıp zıp zıplamış bile olabilirim :D (Rock geçmişim asla peşimi bırakmayacak~kkkk )
      Ben de listeler yazıyorum hepimiz yapıyoruz sonuçta. Ama başına özellikle kişisel yazıyorum ki insanlar tamamen kendi görüşüme dayandığının farkında olsun.
      Fangirl yanınla yargılamamak... O konuda başarılı olduğuma inanıyorum :D

      Sil
    5. Her ne kadar bu yazıda shineenin ismini kullanmaya elin gitmemiş olsa da... Ben de başarılı olduğunu düşünüyorum hehhehehe

      Sil
    6. Ahahaha anladın değil mi? XD Fanım ben güzzi eleştiriyorum falan filan ama gitmiyor bazen elim bir dokundurup geçiveriyorum işte böyle :/ Eski SHINeeyi özlüyorum bu aralar o yüzden "Dokunmayın Hasanıma gariptiiir" modundayım ajgsjaddjhjdh

      Sil
  2. Bir de dikkatimi bir şey çekti; normalde bu kadar uzun yazıları pek okumam. Seninkileri hep okuyorum.
    Bu kadar uzun da yazmam... Buraya gelince çenem açılıyor ayol

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugün duyduğum en güzel haber :D Sevindim gece gece ayol!~haha

      Sil
  3. Bu oylama çılgınlığı korecan oldum olalı gözümdeki en büyük facialardan biri olmuştur. Kelimenin tam anlamıyla facia hem de. Tamam, elbette herkes sevdiği, beğendiği grubun ödüller alsın, başarısını bütün dünya takdir etsin falan ister ama bir takım uyduruk seçimler için de kafayı sıyırmanın hiç lüzumu yok arkadaş.
    Bazen K-pop fanları o kadar yoldan çıkıyor ki, kendimin de bir K-pop fanı olduğunu düşününce intihar için yeterli sebep bulmuş oluyorum.

    Bence bir başka büyük facia da Kore’deki anket çılgınlığı… O kadar saçma sapan başlıklar var ki, biri beni durdurup böyle bir soru sorsa 3.108 m.s-1 hızla tabanları yağlarım.

    The Top Ten Songs listesine ise rastlantı sonucunda rastlamıştım. "hadi canım" demedim ama tepkim şöyle oldu: “Yok artık, daha neler? Zıhahahahahaha” [Gülme efekti, yan sekiz]
    Bu listeyi eğlenceli bir şaka kabul edip, “Yesung’un en iyisi olduğunu biliyorduk.” Şeklindeki yorumları da şakanın devamı olarak nitelendirmiştim.

    Bunun dışında listeden sadece Korelileri görerek bir değerlendirme yapacak olursak;
    1. Bence Kyuhyun’un sesi Yesung’undan daha güzel. Diyaframı da daha güçlü. Immortal Song’daki Too Much performansına bakabilirsiniz bunun için.
    2. Donghae, Eunhyuk falan nasıl SHINee - Jonghyun’dan yukarıda olabilir? Listeyi hazırlayana sormak istiyorum; Are you joke?
    3. Sonsuza kadar anlayamayacağım bir sıralama. Devam edemeyeceğim. Sonuçta hepsi göreceli.

    Not: Burada yukarıdan aşağı giderek eleştiriyordum ki bunun sonu olmayacağını anlayınca vazgeçtim.

    “Nasıl olsa beğeniliyoruz deyip aynı çizgide ilerleyecek sonunda bir kısır döngüye hapsolacaklardır.”
    Sonuna kadar katılıyorum. K-pop piyasasında bunun örnekleri çok fazla. Ve bu insanı gerçekten üzüyor.

    Ben bir liste yapsaydım ilk yüz içinde bir Koreli olmazdı gibime geliyor. Yeniden düşünüyorum… Hayır, olmazdı. 100. Sıradan bile giriş yaptıramadım hiç birine şu an. ^^hahah

    Neyse, bu kesinlikle gündeme gelmesi gereken bir konuydu. Bu yüzden bu konuyu ele alman çok iyi olmuş Selin, teşekkürler. Bir gün bütün K-pop fanlarının bilinçlenmelerini, fanlıktan çıkıp hastalık derecesinde olan kimsenin kalmamasını, olgunlaşmalarını temenni ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı etki bende de oluyor bazen bırakıp gitmek istiyorum herşeyi... Kpop "dinleyen" kesimin en büyük sıkıntısı bu sanırım XD

      Bence Super Junior'un sahip olduğu en güzel ses Ryeowook. Tiz perdeden, gene de güçlü erkek seslerini severim ben :D Yesung'un sesi kötü değil, hatta çok iyi ama benim favorilerim arasında yer alan bir ton değil işte. Kilise korosu çocuğu sesi onunkisi. Kyuhyun'un diyaframı gerçekten çok güçlü bu arada.

      Bende mi problem var ya? Ben Boohwal'ın şu anki solisti Dongha'yı Nell'in solistini falan gayet sokarım ilk 100 ses listeme XD

      Teşekkür ederim beğenmene sevindim ^^

      Sil
    2. Kararımı değiştirdim ben de Nell'in solistini alıyorum listeme. Ancak çok aşağılardan. Belki 100. sıra... Kore'den de hit almak lazım. Gerçi bunun için Nell'in solisti doğru bir seçim değil zannımca XD

      Sil
  4. Ryeowook benim 2.sıramda SuJu söz konusu olduğunda.Bence de Yesung'un sesi güzel ama benim de favorim değil. Farklı, etkileyici bir tonu olmadığı için sanırım. Örneğin Jonghyun'un sesi harikadır gerçekten ama bir şekilde Onew'in sesi daha etkileyici geliyor bana.

    Şimdi eğer ben "gelmiş geçmiş en eşsiz sesler" listesi yapsam, sokamıyorum kimseyi. Çünkü yüzlerce yıllık bir geçmiş var. Eğer şu anda yaşayanlar içerisinde yapılsaydı belki 99.sıradan biri giriş yapabilirdi. Ama dediğim gibi hem kadın erkek karışık olacak, hem de gelmiş geçmiş... O kadar çok isim var ki. Cık... Olmuyor :D


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte o yüzden kilise korosu çocuğu sesi ya XD Ben de farklı tonları olan sesleri severim genelde.

      Jonghyun ve Onew... Benim en büyük ikilemlerimden biri. Jonghyun'un sesini gerçekten çok ama çok seviyorum, hatta aşığım ama bazen çok zorluyormuş gibi hissediyorum ki bu da dinlemesini zorlaştırıyor. Onew'nun sesi ise daha doğal bir şekilde çıkıyor, bu da insanı rahatlatıyor sanki ama mesela Obsession gibi şarkılarda Jonghyun'un verdiği duyguyu veremiyor. İkisi de çok iyi deyip geçiyorum bu yüzden her seferinde :D

      Sil
  5. Jonghyun'un sesi gerçekten mükemmel. Özellikle beste olarak orijinalliği olmasa da gayet bayıldığım Y si Fuera ella -ki isminin İspanyolca olmasına da hastayım zaten- ile birlikte ben zaten sesine ölmüş bulunmaktayım^^hahah Ama Onew'in ses tonundaki farklı tonlama beni gerçekten etkiliyor. Bir de Jonghyun'un telaffuzu oldukça vurgulu. O yüzden bana da zorlama hissi veriyor bazen. Yine de doğallıktan yana olduğum için illa bir tercih yapmam gerekse Onew diyorum. [Bunu derken de Jonghyun'un daha iyi bir sese sahip olduğunu kabul ediyorum ama yine de Onew...]:D

    YanıtlaSil
  6. Yaziyi okumustum ama simdi yorum yapabiliyorum.
    Bi' oh çektim yaziyi bitirince.
    Dünyada böyle insanlar hala var dedim. :D
    Bende allkpop'i hiç sevmem, bir yerlerinden attigi haberlerin dedikodu oldugunu bilirim ama bakarim ve takip ederim.. ingilizcemi gelistirmek bakimindan yani. :D
    Ve eger kendi listemi yapsaydim ilk 100'e bende idol koyymazdim. Bayagi onlar 300'lerde falan olurlardi. Ama Ali kesinlikle ilk 100'de olurdu, benim için. Michael Jackson'un kadin versiyonu masallah. Ses perdesi çok genis ayrica kullanmasinida iyi biliyor.

    Tesekkurler yazi için. :)
    Dogrulari yazan birilerine ihtiyacim/iz var.

    PS: Blogu bayadir takip ediyorum ama yorum yazmadim bu zamana kadar.
    Bundan sonra sessiz kalmicam. :D
    Devam! ^^



    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Bu yazıyı yazdığıma bir kez daha memnun oldum şimdi çünkü görünüşe göre sessiz takipçilerimden birini yorum yapmaya yöneltmişim XD

      Keşke yazılarımı okuyan herkes gitmeden önce bir de kendi fikrini söyleyiverse, gerekirse bana itiraz etse, benim de bilmediklerimi anlatsa, kaçırdığım noktaları falan işaret etse... Bu blogu sadece kendi borumu öttürmek için açmadım çünkü, insanlarla fikirlerim konusunda tartışabilme ihtimali kpopun içinde olduğum neredeyse 4 yıldan sonra beni bu blogu açmaya itti ^^ Umarım bundan sonra daha fazla yorumunu görebilirim :)

      Ali'nin sesini ben de beğeniyorum ama idoller ve ilk 100... Gerçekten imkansız XD İdol olmayanlara şans veririm ama :)

      Sil
    2. Sürekli geliyorum bakıyorum, hiç itiraz yok burada. Oysa ben bir nevi Abbas Güçlü ile Genç Bakış beklemiştim bu yazının altına

      Sil
    3. Aslında bu yazı için aynı beklenti bende de vardı ama kimseden tık yok. Hayır, bu bölümün görüntülenme sayısı da düşük değil kesin itirazı olan birileri de göz atmıştır ama... Bunu böyle düşünmeyenlerin bile fikrini değiştirip bizim safımıza çektim olarak yorumlayacak ve egoma tavan yaptıracağım~kkkkkk

      Sil
    4. Hayata pembe gözlüklerle bakmak güzeldir dost... :D

      Sil
  7. Verdiğin sitede SİWON VE HEECHUL var Allahım yarabbim hangi manyak ELF yapmış çok merak ediyorum. siz pabo musunuz lan Heechul ne demek ya adamın doğru düzgün bir part'ı bile yok şarkılarda. Hele SİWON!adam görüntüden ibaret Rihanna'yı geçmişler lan RİHANNA'YI! Listede ne kadar SuJu üyesi varsa doldumuşlar resmen :D k-pop'tan bir hak eden kişi Taeyeon ,Ryeowook ve Kyuhyun sadece. Ailee, Park Bom, Daesung, Hyorin ve Taeyang bu saydığım kişiler arasından birisi bile yoksa bu listede zaten ayrımcılıkla yapılmış bir liste olduğu hemen anlaşılır.

    YanıtlaSil
  8. Jonghyun'u unutmuşum minhae ^^ (hak edenler bölümünde)

    YanıtlaSil
  9. Büyük bir Super Junior hayranıyım. Kyuhyun'un, Yesung'un seslerini inanılmaz beğenirim. Ama ne olursa olsun Freddie Mercury'nin olduğu bir ankette gidip de Kyuhyun'a oy vermem. Veremem. Hayran olmakla saplantılı olmak arasında ince bir çizgi var. Ne yazık ki K-pop hayranları arasında "saplantılı" olarak adlandırılabilecek çokça kişi var. Bunun biraz da Kore'deki şirketlerin yaptırımı olduğunun farkındayım. Öyle güzel, arzu edilen, kızlar/erkekler isterlerse elde edebilirler tadında pazarlıyorlar ki idollerini, ister istemez kontrolden çıkıyor insanların hayranlığı ve şirketler de bunun ekmeğini yiyorlar. Ancak tek yönlü olmamak lazım işte. K-pop keşfetmeden önce metal müzik ağırlıklı bir müzik zevkim vardı. Şu anda hem metal, hem k-pop, hem klasik müzik, kısacası kulağıma hoş gelen her şeyi dinleyen birisiyim. Demek istediğim -konuyu toparlarsak- k-pop severlerin de sadece k-pop odaklı kalmayıp, diğer müziklere de bir şans vermelerinin ve en azından bir genel kültür sahibi olmalarının gerektiği. Oturup müzik hakkında bir-iki kelime okumaları. Tabii, neticede, her zaman tercih meselesi kimin sesinin daha eşsiz olduğu gibi meseleler. Ama Freddie Mercury yahu. (Tamam, çok dokundu bana Freddie Mercury'nin ikinci sırada olması. Ki Yesung'u da çok ama çok severim...)

    YanıtlaSil