5 Mart 2014 Çarşamba

K-Indie: WHOWho, Saram12Saram ve Kore Müzik Ödülleri

 Merhabalar merhabalar... Ne var ne yok bakalım?

 Son 2NE1 yazımı okuyanlar görmüştür: Orada bir sonraki yazımın k-indie üzerine olacağını belirtmiştim. O yüzden birden bastıran grip sebebiyle dışarıya çıkmak yerine bir kutu peçete ve bilgisayarımla yatağa gömüldüğüm şu yağmurlu günde ne zamandır aklımda olan bu yazıyı aradan çıkarayım dedim. Hem belki aklımda dolananlardan birisi azalırsa baş ağrım da azalır.

 Hasta olmaktan nefret ediyorum.

 Bugün size iki gruptan bahsedeceğim. İkisi de çok uzun zamandır dinlediğim gruplardan değil ama gene ikisi de k-indie sahnesinde yavaş yavaş kendine yer edinip yükselenlerden. Bakalım siz de beğenecek misiniz?



WHOwho

 WHOwho ask.fmde bir anonun "dinle sen seversin" diyerek bir performanslarını atmasıyla keşfettiğim henüz ancak bir senesini doldurmuş tazecik bir k-indie grubu. Adsız kahramanıma buradan selamlarımı çakıyor ve kendime de "bir ara totonu kaldır da Soundholic kanalını adam gibi kurcala" diyorum.

 Seveceğim şeyleri gözden kaçırmak fena koyuyor, biliyor musun değerli okuyucu?

 Grup müzik tarzı olarak synth elekro ve funk soslu dance-pop/rock yapıyor denebilir. Ki Glen Check sevdamdan ya da geçen sene SHINee MOU'a yağdırdığım övgülerden biliyorsunuz ki bu tarza yaklaşımım "hastasıyız babaaaa~" oluyor genelde. Bu sebeple daha ilk şarkılarını dinlerken WHOwho'ya gözlerimden kalpler şaçarak bakmamam neredeyse imkansızdı.

 Tabi ki WHOwho Glen Check'le benzerlikler gösterse de hem rocka daha çok yüklenmesiyle hem de Glen Check'e oranla biraz daha pişmesi gerekiyormuş gibi durmasıyla diğer gruptan ayrılıyor. Ama kafa sallanası ritmleri ve gerçekten eğlendiklerini gösteren sahne performanslarıyla da takip edilmeyi hak ediyor.

 Zaten bir kaç yerde Glen Check'in ön grubu olarak çıkan WHOwho şimdiden kendine bir fan kadrosu toplamaya başlamış. Ne yazık ki çooook uzaktan olsa da gelişimlerini takip etme/yeni işlerini duyma düşüncesi beni de heyecanlandırıyor. Gözüm üzerinde WHOwho.

 Not: Bu arada WHOwho demek çok tuhaf... Huuhuu... Huuuuhuuuuu~ Sanki pencereden sarkıp cilveli cilveli el sallıyormuşsunuz gibi bir his~hahaha

 Ehem... Neyse... Benim de ilk dinlediğim şarkıları olan Her'ü buraya bırakıp WHOwho konusunu kapatayım. Şimdilik.



Saram12Saram

 Saram12Saram ile tanışmam WHOwho'ya göre daha eski: 2013 sonlarına doğru soundcloudda dolanırken falan olması lazım. 

 2012'den beri indie sahasında aktif olarak bulunan grup iki üyeden oluşuyor: Park Eunchurn ve Zieum. 

 Saram12Saram'ın müziğini dinlemek... Bir kabusla güzel bir rüya arasında boşlukta asılı kalmak gibi. Neredeyse ruhsal bir yaklaşım. Nasıl desem; aslında iyi bir piskolojik gerilim filminde zirve andan önce o tırmanan melankoli tadı var sanki. Ama Amerikan menşeili her şeyi Fruedcu bir mantıkla çocukluğa bağlayan ortalığa bol bol kan saçanlara değil de biraz kenara itilmiş karanlık Avrupa sineması işleri gibi... Müzikal olarak buralardan etkilendiklerini söylenemez sadece benzer tadı bırakıyorlar bende, o kadar.

 Grubun müzik tarzı elektro pop. Ama burada daha önce bahsettiğim k-indie gruplarının bazıları gibi band konseptine elektronik melodiler ekliyorlar olarak düşünmeyin bunu, Saram12Saram tamamen elektro. Vokal ve synthesizer. Sadece bu kadar. 

 5 şarkıdan oluşan son albümleri Raindrop, Cloud, Typhoon and The Sun'ı mutlaka dinlemenizi öneririm, gerçekten geçen senenin en sevdiğim indie işlerinden birisi oldu. Son olarak bir de buraya soundcloud sayfalarının linkini bırakayım, bir göz atarsınız.

Ve Son Olarak: Korean Music Awards

 Bu bir grup tanıtımı falan değil farkındayım ama... Bu mevzuya kısaca değinmeden geçmek istemedim.

 Malum, Kore'nin büyüğünden küçüğüne zilyonla müzik ödülü var. Bunların büyükleri arasında bizim gibi uluslararası Kore müziği fanlarının en az haberinin olduğu ama aslında şu anki durumda en prestijli olarak kabul edilebilecek bir tanesi var: 4 gün kadar önce 2014 kazananları açıklanan Kore Müzik Ödülleri.

 Biz neden mi pek bilmiyoruz? Oppalarla unnilere kolay kolay ödül vermiyorlar da ondan :P

 Peki Kore Müzik Ödülleri'ni diğerlerinden ayıran tam olarak ne? Öncelikle MAMA vs. gibi kpop temelli bir ödül töreni değil. İkincisi ve ona büyük ihtimalle prestijini kazandıran şey ödüllerin müzik eleştirmenleri, müzik profesörleri, bestekarlar, söz yazarları ve saygı duyulan DJler tarafından oluşturulmuş bir jüri tarafından dağıtılıyor olması. Popülarite ödüllerinde normal olarak bir halk oylaması var ama büyük ödüller bu jüri tarafından popülarite tamamen göz ardı edilmese de albüm satışları ve fan zırvalıkları çoğunlukla olayın dışında tutularak veriliyor. Bu da ödülün tamamen müziğe gittiği izlenimi verip kendisine ciddi bir prestij kazandırıyor.

 Şimdi bazı ödülleri kimin kazandığına bakalım bu arada bir kaç öneride bulunayım:

 Yılın Albümü: Yoon Young Bae'nin Dangereous World'üne gitti. Açıkçası ödüller açıklanana kadar dinlememiştim, listeyi gördükten sonra albümle aynı ismi taşıyan çıkış parçasına baktım, gerçekten hoş bir modern rock balladı. Gene de benim gönlüm GDrug'ın blogunda hakkında yazdığı yazıyı okuduktan sonra (ki buradan siz de okuyabilirsiniz- dinlediğim Yi Sung Yol'un V'sinden yanaydı.

 Yılın Şarkısı: Cho Young Pil - Bounce. Şaşıran? Yok mu? Ben de öyle düşünmüştüm.

 Yılın Artisti: Sunwoo Jung Ah. Sunwoo Jungah aslında YG ile ilgilenenler tarafından bilinebilecek bir isim çünkü daha önce 2ne1, GD&TOP ve Lee Hi ile çalışmışlığı var. Albümü It's Okay Dear birazcık caz birazcık rock içeren hoş bir pop albümü. Hafif hissettiğiniz zamanlarda ya da sırf hafif hissetmek adına dinlenecek bir şey, tavsiye ederim.

 Yılın Yeni Artisti: Rock'n Roll Radio. Grup hakkında pek bir şey bilmiyorum sadece kazandıklarını görünce Shut Up&Dance'lerini dinledim. Üyeler yıllarca diğer gruplara teknik elemanlık yaptıktan sonra bir araya gelip kendi gruplarını kurmuşlar, geldikleri nokta ilgimi çektiklerinden en kısa zamanda diğer işlerine de bakacağım.
 Bu dalda Zion T. ve Lim Kim de adaydı... İkisini de severim.

 Yılın Rock Albümü: Yellow Monsters - Red Flag. Dinlemediğim bir grup daha. Rockla arama mesafe gireli çok uzun zaman oldu gibi, bazı klasikler ve eskiden sevdiklerim hariç yüzüne bile bakmıyorum artık. Gene de sizin için albümün çıkış parçasının videosunu buraya bırakayım belki aranızda k-rock seven vardır.

 En İyi Rock Şarkısı: Bu da Yellow Monster'ın üste bıraktığım şarkısı Red Flag'e gitti. 

 En İyi Modern Rock Şarkısı: Yoon Young Bae - Dangerous World

En İyi Pop Albümü: Sunwoo Jung Ah - It's Okay Dear

En İyi Pop Şarkısı: Cho Young Pil - Bounce. Bütün idoller kendisinden rocker diye bahsederken Kore Müzik Ödülleri'nin adamı popçu ilan etmesi~kkkkkkk

En İyi Dans/Elektro Albüm: Glen Check - Youth. Aslında diğer adaylar f(x) - Pink Tape ve SHINee - Misconceptions of Us olsa da Glen Check almasa "lanedossun bu düzene" diye masaya yumruğu vuracağım hissi... Hak edilmiş bir ödüldü, Glen Check'in Youth'u benim için bir Haute Couture olmasa da geçen sene başıma gelen en güzel şeylerden biriydi.
 Bu arada Haute Couture da bir önceki senenin kazananı. Glen Check bu sene Amerika turuna çıkıyor, kendileri gezerken ilham bulan bir grup olduklarından belki bu sene de bir albüm çıkarırlar. O da seneye alır falan XD
 Bir de Sultans of The Disco son albümleriyle adaydı bu ödüle. Kim olduklarını bilmiyorsanız mutlaka bakın, çok eğlenirsiniz :D

 En İyi Dans/Elektro Şarkısı: EXO - Growl. Bu dal zaten genelde ödüllerin idollere  gittiği bir dal ve pek bir sevdiğim Growl ödülü hak etmişti.

En İyi Rap/Hiphop Albümü: Paloalto - Chief Life. Aslında 2013 rap/hiphop açısından bol miktarda hayal kırıklığı dolu bir seneydi kendi adıma o yüzden normalde en heyecanlanacağım dallardan biri bu olsa da bu sene çok meehtim. Öyle yani.

En İyi Rap/Hiphop Şarkısı: Bulhandang Crew - Bulhandang Song. Bu bölümün bizim tarafımızdan en çok bilinen şarkısı Gaeko'dan Feels So Good ya da Swings'den No Mercy olacak olsa da Bulhandang Song Kore folk müziği ögeleri kullanması açısından oldukça ilginç bir şarkı. Bir göz atın.
 Bu arada Swings'in çıkardığı Control dalgası seri olarak ödülü alsa doğru olmazdı belki ama nedense çok gülerdim gibi geliyor XD

En İyi R&B/Soul Albümü: Zion T. - Red Light. Mutluyum.

En İyi R&B/Soul Şarkısı: Jinbo - Fantasy. Kendisi aynı zamanda oldukça "leziz" bir MVye sahiptir. Ve leziz gerçek anlamında, durmadan bir sürü şey yiyip içiyorlar ashggahsfh 
 Ben Zion T.'nin Two Melodies'ini tercih ederdim, o şarkı hala dinleme listemin dışına itemediklerimen.

En İyi Caz Albümü: Ne Yoon Sun - Lento

En İyi Crossover Albümü: Salon De Oh Soo Kyung - Salon De Tango

En İyi Caz/Crossover Performansı: Kim Oki - Cherubim's Wrath

Ve son üçünün kim olduğuna dair tek kelimelik bile bir fikri olmayan Nym..

Velhasıl bir ödül töreni daha böyle son buldu. Siz ne diyorsunuz? Kore Müzik Ödülleri jürisi doğru kartları mı oynamış?

not: Yazı gündüz yazılmış ama ufak bir teknik arıza sebebiyle ancak postalanabilmiştir. Sevgili internet bağlantımın gözlerinden öperim.

__________________________________________
Son olarak...
Çünkü dashboardum beni mutlu etmek için var:



ChoomTOP kpop Tanrılarının görülebilecek en muhteşem paketlerden birine sararak bize gönderdiği mucizelerden biri. Lütfen pamıklara sarıp koruyalım arkadaşlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder