31 Mayıs 2016 Salı

Güney Kore'de Burslu Yüksek Lisans mı? Neden Olmasın?


 Güney Kore, Güney Kore, Güney Kore... En azından bu bloğa yolu düşmüş olanların bir noktada hayallerinin bir köşesine takılmış Sahra Çölü'ndeki vaha, hatta bazıları için vaat edilmiş topraklar... Peki eğitim için  orada olmayı düşünen var mı? Varsa bu yazı onlar için gelsin: Drop the beat boi~

 Ehem.. Burada zannettiğim kadar da ciddi yazamıyorum galiba. Konumuza geri dönersek: Bu sene Güney Kore Hükümeti tarafından verilen yüksek lisans bursu programı ile akademik eğitiminin devamı için Kore'deki bir üniversiteye kabul edilen bir arkadaşım (bu arada tebrikler!!!!) çoğu insan için tam bir kabus olan süreç hakkındaki tecrübelerini böyle bir yoldan gitmek isteyenlerle paylaşmak istediğini söyledi ve yazısını blogumda yayınlayıp yayınlayamayacağını sordu. Ben de kabul ettim, çünkü hem genelde bencil olan akademik ortamda böyle bir şey yapması çok hoş hem de bu blog çok ama çok boş.

 (Tembellik zor zanaat azizim...)

 Yani işte o yazı: Umarım Kore'de eğitim almak isteyenlere amaçları için yardımcı olur.
___________________________________________



"Merhaba,
       Bu yazıyı Kore Hükümeti Yüksek Lisans Bursu ile ilgili bilgi vermek için yazdım. Belge değerlendirme ve mülakat aşamasıyla ilgili kendi tecrübelerime dayanarak mümkün olduğu kadar yardımcı olmaya çalışacağım.
     Öncelikle göndereceğiniz belgelerle ilgili bilgiler vereceğim. Bu formları ve gereken diğer dökümanları Kore Kültür Merkezi sitesinden bulabilirsiniz. Önümüzdeki senenin başvurusuna daha çok var ama son başvuru yılındaki belgeleri indirip bakabilirsiniz. Yeni başvuru belgelerinde çok değişiklik yapacaklarını sanmıyorum. Tek tek nereyi nasıl dolduracağınıza değil de genelde sıkıntı yaşanan yerlere değineceğim.

FORM 1
1. Sayfa
Burada Institution Receiving Application, Person in Charge, Signature ve sağ üstteki küçük tabloyu boş bırakabilirsiniz. Geri kalan kısımları doldurmanız gerekiyor. Büyük tabloyu başvuruyu alan kişilerin dolduracağını düşünen adaylar oluyor ama öyle değil. Başvurunuzda bulunan belgelere evet bulunmayan belgelere hayırı işaretleyerek o kısmı siz doldurmalısınız.
2. Sayfa
Büyükelçilik yani Kore Kültür Merkezi üzerinden başvuracaksanız Embassy kısmını işaretlemelisiniz. Zaten üniversite üzerinden başvuruyu Türkiye’de bir kurum üzerinden yapamıyorsunuz. Başvuracağınız üniversitenin sitesinden bilgilere bakıp direkt oraya yollamanız lazım. Pasaportunuz yoksa o kısmı boş bırakabilirsiniz. Bursa kabul edilirseniz pasaport çıkartmak zorundasınız.
3. Sayfa
GPA kısmına her dönem ortalamanızı tek tek yazmalısınız. Dönem sonu toplam ortalama değil dönemin kendi ortalamasını yazmanız gerekiyor. Mesela 4’lük sistemde okudunuz ve herhangi bir dönemdeki ortalamanız 3.2 diyelim. Kutucuğa ‘3.2/4.0’ şeklinde yazmalısınız. Gönderdiğiniz transkriptte tüm dönemlerdeki ortalamanız olmalı. Sondaki Score Percentile kısmına da toplam ortalamanızın 4’lük sistemde (ya da okulunuz kaçlık sistemi kullanıyorsa o sistemde) Appendix A’ye göre 100’lük karşılığını yazmalısınız.

FORM 2-FORM 3
Burada yazacağınız Self Introduction, Study Plan ve Future Plan belki de başvurunuzun en önemli kısmı. Genel olarak nelerden bahsetmeniz gerektiğini sayfanın yukarısında kısaca belirtmişler zaten. Bunları mutlaka İngilizce yazın. Çünkü mülakatta hem Koreliler hem Türkler oluyor ve iki tarafın da rahatlıkla anlayacağı ortak dil İngilizce.
Self Introduction’ı düzenli yazmaya çalışın. Farklı konuları farklı paragraflara bölerek yazın. Karşıdaki okurken yorulmasın ve ne demek istediğinizi kolayca anlasın.
Study Plan’de Kore’den bir hocayla görüşmüş olmanız ve yüksek lisansa gittiğinizde sizinle çalışmayı kabul etmiş olması büyük artı. Seçeceğiniz 3 üniversitenin hocalarından araştırıp kafanıza yatanlara birlikte hangi konuda çalışmak istediğinizi belirten, çalışmalarınızı ve CV’nizi içeren bir mail atabilirsiniz. Mail attığınız kişiler size dönmeyebilir ama denemeye devam edin. Maili atmadan önce o kişinin makalelerine bakıp, ben sizin şu makalelerinizi okudum, şu konudaki çalışmalarınız ilgimi çekti ve bunlar üzerine sizinle çalışmak isterim şeklinde yazarsanız karşıdakinin dikkatini çekebilirsiniz. Çünkü hocalar makalelerinin okunmasına bayılır ve öylesine mail atmadığınızı gerçekten araştırdığınızı anlar.
Future Plan kısmında okul bittikten sonra nerede kalacağınız ve çalışacağınız çok önemli. Kore Türkiye arasında önemli rol üstlenebilecek kişilere öncelik veriliyor. Çalışmak istediğiniz şirketleri de mutlaka araştırıp yazın. Hem Study Plan’i hem Future Plan’i gerçekten bir planınız olduğunu belirtecek şekilde ayaklarınız sağlam basarak yazın. Yani üzerine çalışacağınız alan, ne yapacağınız, ne üzerine çalışacağınız ya da çalışmak istediğiniz hocalar, şirketler hepsi olsun. Diğer türlü havada kalır ve ne yapacağınızı bilmiyor gibi görünürsünüz. Ben bunların yanında alacağım derslere kadar yazmıştım.

FORM 4
   2016 yılında tavsiye mektubunu danışmandan, bölüm başkanından ya da çalışıyorsanız müdürünüzden alma şartı getirildi. Önceden herhangi bir hocanızdan alabiliyordunuz. İlanda da belirtildiği gibi tek tavsiye mektubu yeterli. Birden fazla verince ek puan getirmiyor ama yine de ben bu şartlara uyan tavsiye mektubun yanında başka kişilerden aldıklarımı da vermek istiyorum derseniz koyun. Değerlendirilme durumu başvuruyu alan kişilerin inisiyatifine kalmış. Bir de referans mektubunu mutlaka kapalı zarfta verin.

FORM 5
Bu formu sadece okuyup tarih, isim soy isim ve imza kısımlarını doldurmanız yeterli.

FORM 6
Bu kısmı yine kendiniz dolduruyorsunuz. İlk etapta sağlık raporu göndermenize gerek yok. Bursa kabul edildikten sonra sizden kapsamlı bir sağlık raporu isteniyor.

İstenen Diğer Belgeler:
Diploma, sertifika gibi tekrar almanız mümkün olmayan belgelerin fotokopisini yollayabilirsiniz. Ancak transkript gibi tekrar alabildiğiniz belgeler mutlaka orjinal olmalı. Dil sonuç belgelerinin fotokopisini de gönderebilirsiniz ama onlarda fotokoposinin noter onayını istiyorlar. İlk etapta Türkçe olan belgelerinizi çeviriye gerek olmadan direkt gönderebilirsiniz. Daha sonra mülakata kalırsanız noter onaylı İngilizce çevirisini vermeniz gerekiyor. Bir de bazen farklı durumlar oluşabiliyor ve sizden o konuyla ilgili okuldan resmi yazı almanızı isteyebiliyorlar. Bu durumda da o resmi yazının noter onaylı İngilizce çevirisini göndermeniz lazım.
Korece ve İngilizce dil sınavı sonuçları başvuru şartları arasında yok ama size büyük artı sağlıyor. Dil sonuçlarınız adaylarla en rahat puan farkı açabileceğiniz şey. Rekabetin de sıkı olduğu düşünülünce daha da önemli hale geliyor. Korece, İngilizce’den daha çok puan getiriyor. İngilizce dil sonucu olmadan kabul edilen gördüm ama Korece‘den puan alamayıp kabul edilene denk gelmedim. Puan alabilmeniz için TOPIK, IELTS, TOEFL gibi uluslararası geçerliliği olan sınav sonuçları isteniyor. Korece’den puan alabilmek için TOPIK dışında 2 seçeneğiniz daha var. Birincisi Sejong kurslarından aldığınız Temel, Orta ve Yüksek seviye bitirme seftifikaları. İkincisi okuldan aldığınız Korece dersleri. Ama okulunuzdan aldığınız dersler çok az puan getiriyor. YDS gibi sınavlar ve Korece’den puan getiren bu 2 seçenek Türkiye’de başvuruyu alan kişilerde önizlenim bırakabilir ve puan getirebilir ama daha sonraki aşamalarda NIIED tarafından kabul edilmeyebilir.

Ekstra Belgeler:
KGSP bursunda sizin sadece akademik hayatınız, dil beceriniz göz önünde bulundurulmuyor. Sosyal hayatınız ve kişiliğiniz de çok önemli. Birçok kişi ‘Benim ortalamam çok yüksekti’ ya da ‘Korecem, İngilizcem çok iyiydi nasıl kabul edilmem’ diye düşünebiliyor. Burs başvurusunda çok yönlü inceleniyorsunuz. Yani okul dışı yaptığınız aktivitelerle ilgili belgelerinizi mutlaka yollayın ya da Self Introduction’da belirtin. Sertifikalarınızı, yazdığınız veya üzerinde çalıştığınız makaleleri, projeleri, herhangi bir alanda (sanat, spor vs.) dereceye girdiyseniz onun belgelerini koyabilirsiniz. Belgeniz yoksa da başka şekilde belirtmeye çalışın. Mesela ben 3 yıl tiyatroya gidip sahne almıştım ama belgem yoktu. Oynadığımız oyunun gazeteye çıkan kısmını koymuştum. Tabi aktiviteleriniz Kore ile ilgili olması daha da önemli. Bunun için Kore Kültür Merkezi’nin düzenlediği yarışmalara katılabilirsiniz. Çünkü dereceye girerseniz size puan getirebiliyor. Çok çeşitli yarışmalar düzenleniyor eminim kendinize hitap eden bir yarışma bulabilirsiniz.
Kore’de kendinizi gerçekten geliştirebileceğiniz bölümlerin daha çok şansı var. Mesela Fransız Dili Edebiyatı öğrencisinin orada kendine katabileceği çok fazla şey yok. Yani başvururken lisans eğitimini aldığınız ve Kore’de yüksek lisansını yapacağınız bölümleri göz önünde bulundurarak başvurun.


MÜLAKAT
İşte burası en sancılı kısım. Size verebileceğim en büyük ve önemli tavsiye: sakin ve özgüvenli olun. Büyük çoğunluk çok gergin oluyor mülakatlarda. Bu sizin için eksi puan. Evet sorular soruyorlar ve verdiğiniz cevaplar önemli ama asıl önemli kısım haliniz, tavrınız, kişiliğiniz.
Bu sene mülakatlarda 7 kişi vardı. Koreli ve Türklerden oluşan bir ekip oluyor. Bunların arasında sizi zorlayan, gıcık sorular soran (kötü polis) kişiler de, Size pozitif enerji veren (iyi polis) kişiler de, orta halli kişiler de var. Hangi durumda nasıl tepki vereceğinizi ölçebilmeleri için her tarz soruya hazırlıklı olun. Ters bir soru geldiğinde bozuntuya vermeyin ve diğer soruya geçtiğinizde onu aklınızdan silip yenisine odaklanın. Mülakatlara bazı kalıp sorulara hazırlanıp giden kişiler oluyor ama bu tavsiye edeceğim bir şey değil. Çünkü o soruya çok hazırlanırsınız ve aynısı değil ama benzeri bir soru sorarlar. Siz diğerine çok odaklandığınız için hazırlandığınız cevabı söylersiniz ve yanlış cevap vermiş ya da soruyu anlamamış gibi görünürsünüz. Zaten hazırlanmanız gereken bir mülakat olmuyor. Sorulara rahatça ve dürüstçe cevap verin.
Mülakatlara hazırlanabileceğiniz tek konu verdiğiniz belgeler ve gidince yapacağınız projeler. Bana benimle birlikte çalışmayı kabul eden hocayla nasıl bir proje yapacağımı ve bu projenin nerelerde kullanılabileceğini sormuşlardı. Mezuniyet projemle ilgili ‘x kısmını nasıl yaptınız, mantığı nedir’ şeklinde bir soru sormuşlardı. O nedenle verdiğiniz, bahsettiğiniz çalışmalarınızı iyi biliyor ve araştırmış olun.
Kore’ye giderseniz oradaki hayata uyum sağlayıp sağlayamayacağınızla ilgili sorular da mutlaka gelecektir. ‘Yemeklerine alışabilecek misiniz?’ ya da ‘Kore’de eğitim hayatı çok ağır, kaldırabilecek misiniz?’ şeklinde.
Herkes genelde mülakat dilini merak ediyor. Türkçe, İngilizce ve Korece oluyor. İngilizce veya Korece bir soru geldiyse ve dili bilmiyorsanız bilmiyorum deyip geçiyorsunuz tabi ama alacağınız puanı etkileyecektir. Benim mülakatımda dil olayı Türkçe-İngilizce-Türkçe-Korece-İngilizce-Türkçe şeklinde bir seyir izlemişti.

Burada yazdığım herşey 2016 yılı için geçerli. Daha sonraki başvurularda aksi belirtilmedikçe yine aynı kurallar geçerli olur diye tahmin ediyorum. Bahsettiğim şeyler kendi başvurum sırasında izlediğim yollardı. Başka şekilde hareket edip de başarılı olabilirsiniz tabi ki.
Hem yüksek lisans hem lisans için KGSP bursu Kore’ye gitmek için en iyi yol. Sadece maddi açıdan avantaj sağlamıyor. Bu bursun Kore’de çok iyi bir prestiji de var. Çünkü dediğim gibi çok yönlü inceleniyorsunuz ve kabul edilmek zor. Bunu orada da biliyorlar ve size saygı duyuyorlar. Bu nedenle gerçekten istiyorsanız elinizden geleni yapın. Mümkün olduğu kadar puan almaya çalışın. Çok stresli bir süreç ama vazgeçmeyin. Umarım bu yazı yardımcı olmuştur ve kafanızda bir şeyler şekillenmiştir."



6 yorum:

  1. Çok teşekkür ediyorum yazı için. Arkadaşınıza da ayrıca teşekkürler^^

    YanıtlaSil
  2. Nymphe Nadiad,bir konu hakkında bana yardım edebileceğini düşünerekten seninle en kısa zamanda iletişime geçmeliyiz:)Nasıl bir şeydir bilmiyorum ama gerçekten okuyucuya güven veriyorsun...Umarım UmarıM ve Umarım enn kısa zamanda iletişime geçebiliriz:)Please help me!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok ama çok özür dilerim. Artık o kadar seyrek blog yazıyorum ki yorumlara bakmak bile ancak aklıma geldi. Felaket geç kaldığımı bilsem de en azından seni boşverdiğimi düşünmemen için bunu yazıyorum.
      Sen de bana bir yıl sonra geri dönersin, ödeşiriz hahahaha

      Sil
  3. Merhaba bu blogu hala kullanıyormusunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Sanırım yorumunuza bu kadar geç geri dönüşüm oldukça geçerli bir cevap oldu. Kullanmak üzerine planlar yapıp yapıp vazgeçiyorum diyelim.

      Sil
  4. Okulumu uzattim ama korecem var topik 4 5 seviyesinde. Ayrica 3 aylik ziyaretim ve cv de buunan is tecrubelerim katıldığım yarismalar vs. Var. Okulu uzatmis olmam cok buyuk bi engel teskil eder mi?

    YanıtlaSil